Umjetnost na dva točka: Počela proizvodnja najskupljeg serijskog motocikla

J. M.
Umjetnost na dva točka: Počela proizvodnja najskupljeg serijskog motocikla

U Ducatijevoj fabrici u bolonjskom distriktu Borgo Panigale počela je proizvodnja Superbike modela Superleggera V4. To je najskuplji serijski motocikl, za koji je potrebno izdvojiti 100.000 eura, a bit će napravljeno svega 500 primjeraka.

Ducati Superleggera V4 je jedini cestovni motocikl koji se isporučuje sa okvirom, viljuškom i naplatcima izrađenim od ugljičnih vlakana. Svaki primjerak je unikatan, sa rednim brojem šasije ugraviranim na upravljaču i kontakt ključu.

Superleggera je opremljena trkačkim setom koji, između ostalog, uključuje titanijumski trkački izduvni sistem Akrapović i razne elemnte za smanjenje težine motocikla koji "suh" mjeri 160 kilograma.

Uz trkački set snaga V4 motora naraste na 234 KS, odnosno Ducatijev supermotocikl ima omjer snage i težine 1,54 KS po kilogramu. U standardnoj izvedbi, to je 224 KS, odnosno još uvijek rekordna vrijednost za ulični motocikl - 1,41 KS po kilogramu.

Svaki kupac dobit će reprodukciju Superleggera V4 u omjeru 1:10 kao i posebno prilagođenu motociklističku odjeću koja uključuje zračni jastuk. Uz to, kupci imaju priliku na trkačkoj stazi u Mugellu testirati Ducati Panigale V4 R, model iz Svjetskog Superbike prvenstva.

Ducatijev šef Claudio Domenicali pozvao je i prvog vlasnika Superleggera V4 na ceremoniju isporuke u fabrici, koja će se održati uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije