Traum Meet 5: Ukraden izgled Mazde CX-4, bit će dvostruko jeftiniji od originala

J. M.
Traum Meet 5: Ukraden izgled Mazde CX-4, bit će dvostruko jeftiniji od originala
Jedan od najbeskrupuloznijih plagijatora na automobilskih karti Kine je Zotye. Ova kompanija u svojoj paleti praktično nema nijedan samostalno dizajniran automobile nego je riječ o kopijama Toyote, Suzukija, Land Rovera, Volkswagena, Porschea…

Kinezima nije bila dovoljno da samo pod imenom Zotye kradu tuđi dizajn nego su lansirali još jedan brand – Traum, naravno s "već viđenim" modelima. Pisali smo o prvom modelu Trauma – kopiji Mercedesa GLC.

Traum Meet 3: Kopija Mercedesa GLC, njemačko ime, japanska tehnika, kineska cijena

Prethodno je Zotye ukrao dizajn Porscher Macana i ponudio ga po 5,5 nižoj cijeni od originala!

Pronađi razliku: Počela prodaja 5,5 puta jeftinije kopije Porsche Macana

Listi "žrtva Zotyeja" uskoro će se pridružiti i Mazda. Naime, za novi model svog branda Traum, kineska kompanija poslužila se dizajnom Mazde CX-4.

traum_meet_gotov_01.jpg - undefined

Foto: autohome

Ljubitelji automobile na našim prostorima čuli su za Mazdine crossovere CX-3 i CX-5, ali CX-4? To je model koji se proizvodi i prodaje isključivo u Kini. Postavljen je na platformu Mazde CX-3, a dimenzijama podsjeća na CX-5.

Kineska kopija Mazde CX-4 zove se Traum Meet 5 i teško je pronaći razlike u izgledu u odnosu na original. Meet 5 je dugačak 4680 mm, širok 1868 mm i visok 1625 mm, s međuosovinskim razmakom od 2720 mm.

Za pogon je zadužen 1.5 litarski turbobenzinac snage 150 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 215 Nm.

traum_meet_gotov_02.jpg - undefined

Foto: autohome

Motor je originalni proizvod Mitsubishija, a snagu prenosi na prednje točkove preko 5-stepenog manuelnog ili CVT mjenjača.

Još nije saopćena cijena modela Traum Meet 5, ali se očekuje da će biti dvostruko jeftiniji od Mazde CX-4 koja u Kini košta od 140 hiljada yuana (35.000 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije