To smo dugo čekali: Kamper na bazi Lade Nive kojim je moguće otići svuda

J. M.
To smo dugo čekali: Kamper na bazi Lade Nive kojim je moguće otići svuda

Obzirom na sjajne terenske kvalitete Lade Nive i sklonosti Rusa za boravak u prirodi, čudi zašto legendarni terenac nije poslužio kao baza za kamper vozila.

Sada kada se najavljuje nova generacija Nive, poznati ruski proizvođač kamper nadogradnji i kamp prikolica Lux Form odlučio je ispraviti nedostatak. Lux Form je predstavio vozilo za boravak koje se bazira na SUV modelu Lada 4x4 Bronto, što je oznaka iza koje se krije jedna od bolje opremljenih verzija legendarne Nive.

lada_niva_kamper_001.jpg - undefined

Foto: Lux Form

Kamper izvedbu, poput standardnog terenca, pokreće 1,7 litarski benzinac koji snagu od 83 KS prenosi na sva četiri točka putem 5-stepenog manuelnog mjenjača, ali su na vozilu napravljene neke tehničke modifikacije, prije svega na ovjesu.

Dužina kampera je 4,93 metra, visina - 2,31 m, nosivost - 550 kg. Okvir prostora za boravak napravljen je od čeličnih cijevi, a kućište od ploča debljine 20 mm. Vrata od ABS plastike (akrilonitril-butadien stirel) otvaraju se pod uglom od 180 i 270 stepeni.

lada_niva_kamper_007.jpg - undefined

Foto: Lux Form

U unutrašnjosti je kuhinja sa sudoperom od nehrđajućeg čelika, malim štednjakom, radnim pultom i 70-litarskim hladnjakom. Iza dvostrukog ormara nalazi se kupaonica sa sudoperom od fiberglasa, kasetnim toaletom i tušem.

U središnjem dijelu su dvije kompaktne klupe, između kojih je trpezarijski sto. Kada se fiksni malo podignuti krevet spoji sa drugom polovicom iznad trpezarijskog stola, nastaje veliki prostor za spavanje dužine 198 cm i širine 158 cm.

lada_niva_kamper_004.jpg - undefined

Foto: Lux Form

Lux Form nudi čitav niz opcija, uključujući grijač zraka, bojler i 95 Ah bateriju. Za skladištenje vode predviđen je rezervoar od 70 litara. Od nedostataka, ruski mediji spominju malu visinu kabine - samo 156 cm.

Početna cijena Lade 4x4 Bronto Lux Form je 1,14 miliona rubalja, odnosno 27.600 KM, i odgovara iznosu potrebnom za kupovinu nešto ranije predstavljenog kampera iste kompanije na bazi Lade Grante. U međuvremenu je rublja oslabila pa je kupovina povoljnija.

Ako maštate o jeftinom kamper vozilu: Lada Granta kao baza za narodni motorhome

Kamper vozila za boravak, nadograđena na kombije, terence i putničke automobile pružaju kućni ugođaj u pravom smislu riječi. Međutim, "motorhome" vozila imaju i ozbiljan nedostatak - visoku cijenu koja je rijetko kada niža od 100-tinjak hiljada maraka. Preskup užitak, obzirom da se koriste manji dio godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije