Tharu: Najjeftiniji Volkswagenov SUV spreman za promociju i tržišni start

J. M.
Tharu: Najjeftiniji Volkswagenov SUV spreman za promociju i tržišni start
Nakon predstavljanja Škode Kamiq, koncern Volkswagen priprema još jedan SUV za kinesko tržište, ovaj put sa značkom VW-a.

Planirano je da novi VW Tharu na tržište stigne u trećem kvartalu godine. Riječ je modelu koji će s Karoqom dijeliti platformu i proizvodnu traku u pogonima kompanije Shanghai-Volkswagen.

Ipak, Tharu je 71 mm duži, 27 mm širi i ima 50 mm duži međuosovinski razmak od Karoqa.

tharu_02.jpg - undefined

Foto: Shanghai-Volkswagen

I pored uvećanja dimenzija nije narušena pripadnost klasi kompaktnih SUV-ova: Tharu je dugačak 4453 mm, širok 1841 mm, visok 1632 mm, ima međuosovinski razmak od 2688 mm.

Dizajnerski, Tharu je preuzeo vizuelni identitet skupljih Volkswagenovih SUV-ova pa se doima kao umanjeni Teramont ili Touareg.

tharu_03.jpg - undefined

Foto: Shanghai-Volkswagen

Kupci Tharua moći će birati između turbobenzinskih agregata - 1.2 TSI (116 KS) i 1.4 TSI (150 KS). Oba motora bit će spregnuta sa 7-stepenim DSG mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Nešto modernija tehnika, veće dimenzije, značka VW-a, vjerovatno i bolja oprema od Karoqa i Kamiqa vjerovatno će malo podići cijenu Tharua u poređenju sa Škodinim SUV-ovoma. Poređenja radi, Škoda Kamiq u Kini košta 22.700 KM.

No, nema dilema da će Tharu biti najjeftiniji SUV sa znakom Volkswagena, vjerovatno u rangu T-Roca i pozicioniran niže od Tiguana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije