Terenac dvostruko jeftiniji od originala: Obnovljena "kineska G-klasa"

Radiosarajevo.ba
Terenac dvostruko jeftiniji od originala: Obnovljena "kineska G-klasa"

Krajem jula počela je prodaja obnovljenog terenca BAIC BJ80, koji je kineska kopija legendarne Mercedesove G-klase.

Mercedes nije previše "problematizirao" izgled BJ80 jer jer BAIC kineski partner giganta iz Stuttgarta. Uz to, Mercedesov koncern Daimler AG posjeduje 10 posto dionica BAIC-a. Već smo pisali o BAIC-u BJ90 koji je kopija Mercedesa GLS.

Vratimo se BJ80 koji je dobio dotjeran Izgled, nove 20-inčne točkove, bogatiju opremu, digitalni kokpit, no ključne promjene kriju se ispod kockaste limene kecelje.

Za pogon BJ80 zadužen je novi 3,0 litarski V6 benzinac snage 280 "konja" koji je spregnut s 8-stepenim automatskim mjenjačem. Pogon na sva četiri točka upotpunjen je blokadama diferencijala i reduktorom.

Razumljivo da ovako koncipiramn automobil ne može biti "kineski jeftin" ali je cijena osjetno niža od originala: BAIC BJ80 košta 350.000 yuana, odnosno oko 83 hiljade maraka. To je više nego dvostruko manje od najjeftinije Mercedesove G-klase koja startuje na 90 hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije