Sjećate li se Maplea? Nakon 10 godina oživjela je marka koja se okušala i u BiH

J. M.
Sjećate li se Maplea? Nakon 10 godina oživjela je marka koja se okušala i u BiH

Bolji poznavaoci automobilskih zbivanja sjećaju se da je prije 13 godina na bh. tržište stigla kineska automobilska marka Maple. Uvoznik je pokušao iskoristiti tadašnje "liberalne" propise u BiH jer su Maple automobili ispunjavali tek Euro-2 emisione norme, dok je ostatak Europe već uveliko prešao na Euro-4.

Posao u BiH nije uspio: U prvoj fazi prodato je vrlo malo automobila da bi ostatak ponuđen po bagatelnim cijenama, oko 8.000 KM za kompaktnu limuzinu, odnosno hatchback.

maple_30X_008.jpg - undefined

Foto: Geely

Ni u domovini Mapleu nisu cvjetale ruže. Godine 2008. Maple je prešao pod okrilje Geely Holdinga, koji je 2010. ugasio marku.

U međuvremenu je Geely izrastao u globalno jakog automobilskog igrača: 80.000 radnika širom svijeta godišnje proizvodi više od 1,5 milion vozila. Geely je vlasnik prestižne švedske marke automobile Volvo, većinski dioničar slavnog Lotusa, značajan akcionar u malezijskom Protonu

maple_30X_004.jpg - undefined

Foto: Geely

Pomalo neočekivano, Geely je ovih dana odlučio oživjeti Maple. I to kakvim modelom! Umjesto tehnički zastarjelih, dizajnerski nedopadljivih i ekološki "prljavih" automobila koji su 2007. stigli u BiH, prvi model nove ere je električni Maple 30X.

Riječ je o lijepom hatchbacku dužine 4005 milimetara, širine 1760 mm, visine 1575 mm, međuosovinskog rastojanja 2480 mm. Tehnika je preuzeta iz bogatog regala Geelyja: Električni motor razvija 70 kW (95 KS), dok baterija osigurava voznu autonomiju od 300-tinjak kilometara s jednim punjenjem.

maple_30X_003.jpg - undefined

Foto: Geely

Osim SUV-ovskog dizajna, treba izdvojiti i bogatu opremu, atraktivan enterijer sa digitalnom instrument tablom, modernim infotainment sistemom, što ne treba čuditi obzirom ugledne "rođake" unutar koncerna.

Kineski mediji pišu da je Geely oživio Maple kako bi u ponudi imao niskobudžetnu marku. Dokaz za to je cijena novog Maplea 30X: Uz državne poticaje električni automobil je moguće nabaviti po početnoj cijeni od 68.800 yuana, odnosno 16.700 KM!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije