Seat Arona: Najmanji SUV koncerna, prethodnik VW Polo T-Crossa i Škode Polar

J. M.
Seat Arona: Najmanji SUV koncerna, prethodnik VW Polo T-Crossa i Škode Polar
/ Foto: Seat
Seat je i zvanično predstavio novi kompaktni SUV po imenu Arona na pompeznoj ceremoniji u Barceloni.

Podsjetimo, pet dana prije zvanične prezentacije kamere su uhvatile Aronu, zakačenu za helikopter, u transportu do mjesta otkrivanja.

Promocija Arone protekla je u duhu nostalgije jer Seat proslavlja 60 godina od prvog proizvedenog automobila – modela 600, španskog Fiće. Danas je Seat u sastavu koncerna Volkswagen, iz godine u godine ruši prodajne rekorde, saopćio je izvršni direktor kompanije Luca de Meo.

Foto: Seat - Seat Arona: Najmanji SUV koncerna, prethodnik VW Polo T-Crossa i Škode Polar

Foto: Seat

Novi Seat Arona je manji brat Atece, baziran na modularnoj platformi MQB koncerna Volkswagen. Tokom naredne godine na istoj platformi bit će postavljeni VW Polo T-Cross i Škoda Polar.

S 4,10 metara između kraj njih tačaka Arona je 8 cm duža od Seat Ibize, no znatno primjetnija je razlika u visini od 10 centimetara i 1,5 cm dodatne udaljenosti od tla zahvaljujući ugradnji dužih amortizera i opruga. Arona se može pohvaliti i prtljažnikom od 400 litara (+45 litara u poređenju s Ibizom).

Foto: Seat - Seat Arona: Najmanji SUV koncerna, prethodnik VW Polo T-Crossa i Škode Polar

Foto: Seat

Na početku prodaje bit će ponuđena tri benzinska motora: 1,0 litarski 3-cilindraši snage 95 ili 115 konja, te 4-cilindrični 1.5 TSI (150 KS) uz FR-liniju opreme. Paletu dizelaša čine dvije izvedbe motora 1.6 TDI (95 ili 115 KS), a sredinom naredne godine očekuje se 1.0 TGI (90 KS) s pogonom na prirodni gas.

Šuška se i o hibridnoj verziji te sportskoj Arona Cupri. Početak prodaje planiran je za oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije