Nova Seat Ibiza: Prvi automobil VW koncerna na MQB A0 platformi

Radiosarajevo.ba
Nova Seat Ibiza: Prvi automobil VW koncerna na MQB A0 platformi
/ Foto: Seat
Seat je predstavio petu generaciju Ibize koja na tržište stiže u junu ove godine. Nova Ibiza je prvi automobil koncerna postavljen na MQB A0 platformu koju će najesen dobiti i budući VW Polo.

Dužinom od 4,06 metara Ibiza je izgubila dva milimetra, a dizajneri su reducirali i visinu za jedan milimetar. I pored smanjenja dimenzija nova platforma i kraći prevjesi osigurali su više prostora za putnike i, naročito, njihov prtljag. Tako je zapremina prtljažnika 355 litara, odnosno 63 litra više od prethodnika.

Nova Ibiza bit će ponuđena u četiri nivoa opreme - Reference, Style, FR i XCellence. Sportski FR-paket uključuje branike s većim usisnicima zraka, i agresivnom zadnjom "keceljom".

Na početku prodaje kupci će moći birati između dva 3-cilindrična 1-litarska benzinca (1.0 TSI) snage 95 ili 115 KS. U ponudi je i isti motor snage 90 "konja" s pogonom na prirodni gas, a krajem godine stiže novi 1.5 TSI (150 KS).

U paleti dizelaša nalazi se 1.6 TDI u verzijama s 80, 95 i 110 KS. Slabiji motori spregnuti su s 5-brzinskim manuelnim mjenjačem, jači s 6-stepenom transmisijom, dok će opcija biti 7-stepenim DSG mjenjač s dvostrukim kvačilom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije