Rimac preuzima Bugatti, nova kompanija zove se Bugatti Rimac

0
Fena
Rimac preuzima Bugatti, nova kompanija zove se Bugatti Rimac
FOTO: Facebook / Rimac preuzima Bugatti, nova kompanija zove se Bugatti Rimac

Firma Mate Rimca postat će većinski vlasnik Bugatija, pa će se tako nova firma zvati Bugatti Rimac, a ovom informacijom potvrđena su dosadašnja nagađanja o preuzimanju Bugattija.

Rimac Automobili i Bugatti Automobiles, kako se navodi u saopćenju Rimac automobila, udružit će svoja znanja u području dizajna, inovacija i tehnologije. Izvršni direktor kompanije Bugatti Rimac bit će Mate Rimac. Većinski je dioničar Rimac Grupa koja će biti većinski dioničar s vlasništvom od 55 posto, a Porsche zadržava postojeći dio od 24 posto u Rimac Grupi te stiče i dio od 45 posto u novoj kompaniji, javlja HRT.

U saopćenju Rimac Automobila nadalje se navodi kako se ovime završava transformacija te kompanije iz ambicioznog startupa u, kako navode, etabliranog globalnog igrača automobilske industrije.

Globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije bit će u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology kompanije, kao i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda. Sklapanje Bugatti modela nastavit će se u Molsheimu u Francuskoj.

Iz Rimac Automobila objavili su i novu strukturu kompanije.

Rimac automobili tako postaju Rimac grupa u kojoj je Mate Rimac i dalje najveći dioničar (37%), a Porsche ima 24 posto udjela. Reorganizacijom kompanije Rimac grupa će se podijeliti na Rimac Technology, koja će i dalje proizvoditi superluksuzne električne automobile, poput Nevere koja je prije nešto više od mjesec dana predstavljena u Dubrovniku. Drugi dio Rimac grupe činiti će kompanija koja će se zvati Bugatti Rimac, a koja će proizvoditi Bugatti i Rimac automobile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije