Razvijen u Europi: Bh. medijima Kia predstavila treću generaciju Ceeda

J. M.
Razvijen u Europi: Bh. medijima Kia predstavila treću generaciju Ceeda
Novi Kia Ceed promoviran je na bh.tržištu, gdje treba zadržati poziciju udarnog modela južnokorejskog proizvođača.

Kao i prethodne dvije generacije modela, i novi Ceed je dizajniran i razvijen u Europi, a dolazi iz fabrike u slovačkoj Žilini. Od početka proizvodnje prve generacije u decembru 2006. godine do danas je u Žilini napravljeno oko 1,3 miliona Kia kompakta.

kia_ceed_jmr_0312_006.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Uz malo promijenjeno ime (cee’d je postao Ceed) novi model učvršćuje europsko porijeklo i europski dizajn, a ponovo je dostupna u hatchback i SW karavanskoj izvedbi.

Dizajnerski, novi Kia Ceed krase ga oštrije linije, prednja i zadnja LED svjetla, a prtljažnik je povećan na 395 litara (karavanski SW – 600 litara).

Novi Ceed, napravljen na Kijinoj novoj K2 platformi, u hatchback izvedbi je 20 milimetara širi (1.800 mm) i 23 milimetra niži (1.447 mm) u odnosu na prethodnika.

kia_ceed_jmr_0312_004.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Bazna motorizacija ostao je provjereni 1,4 litarski atmosferski benzinac (100 KS), dok su kao alternativa ponuđeni agregati s prisilnim punjenjem: trocilindrični 1.0 T-GDI (120 KS) i četverocilindrični 1.4 T-GDI (140 KS).

Ljubiteljima dizelaša namijenjen je novi 1.6 CRDi koji je dostupan u izvedbama sa 115 i 136 KS. Agregati ispunjavaju najnovije 6d emisione standarde i opremljeni su SCR izduvnim sistemom.

kia_ceed_jmr_0312_001.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Svi motori su standardno spregnuti s 6-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je uz najjači benzinac i oba dizelaša kao opcija ponuđena 7-brzinska transmisija s dvostrukim kvačilom.   

Pažnju plijeni bogata serijska oprema pa Ceed već u seriji dolazi s asistentom dugog svjetla, upozorenjem na umor, kočnicom za slučaj opasnosti i sistemom za prepoznavanje pješaka...

Bazna verzija – Kia Ceed 1.4 MPI Active (100 KS) – na bh. tržištu dostupna je po atraktivnoj akcijskoj cijeni od 25.990 KM. Predstavnici Kie-a očekuje da će do kraja godine prodati 100-tinjak primjeraka Ceeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije