Premijera 11. novembra: Škoda objavila podatke i slike nove Octavije

J. M.
Premijera 11. novembra: Škoda objavila podatke i slike nove Octavije

Kompanija Škoda predstavila je podatke i zvanične slike nove Octavije, doduše fotose maskiranih predserijskih modela. Četvrta generacija Octavije donosi mnoga dizajnerska i tehnološka poboljšanja.

Model je narastao u veličini - dužina automobila u karavanskoj Combi verziji iznosi 4.689 mm, što je 22 mm duže od prethodnika. Širina je povećana za 15 mm, na 1.829 mm, dok međuosovinsko rastojanje nove generacije Octavije iznosi 2.686 mm.

Kao rezultat toga, automobil je prostorniji, kako za putnike tako i za njihov prtljag za šta na raspolaganju stoji 600 litara (limuzina), odnosno 640 litara (Combi).

Vizualno se novajlija od prethodnog modela razlikuje po izmijenjenoj optici prednjeg dijela: Škoda Octavia će imati uže farove, u višim nivoima opreme u LED tehnici.

U kabini četvrte Octavije ugrađen je novi višenamjenski upravljač, kako smo i najavili, sa svega dvije prečage!

Proizvođač naglašava da će Octavia četvrte generacije biti prvi automobili marke Škode opremljeni tehnologijom projiciranja slike na vjetrobranskom staklu (headup display). Također, u Škodi obećavaju novi set širokog spektra modernih sigurnosnih sistema.

Što se tiče tehničkog dijela, planirano je da nova Octavia bude dostupna kupcima s motorima iz regala VW-a, pri čemu su novost tri verzije novorazvijenog 2,0 litarskog dizelaša snage od 115 KS do 200 KS.

Vrh benzinske ponude bit će Octavia 2.0 TSI (190 KS), spregnuta s pogonom 4x4 i 7-stepenim DSG mjenjačem.

Poput nedavno predstavljenog rođaka - VW Golfa osme generacije - i Octavia će biti ponuđena kao "mekani" hibrid - trocilindrični 1.0 TSI (110 KS) ili četverocilindrični 1.5 TSI (150 KS) će nadopunjavati pokretački generator od 48 Volti.

Tu su i plug-in hibridi koji uključuje 1.4 TSI benzinac i električni motor, ukupne snage 204 ili 245 "konja".

Na startu će nova Octavia bit će dostupna u Active, Ambition i Style izvedbi, a kasnije se očekuju Octavia Scout i sportska Octavia RS. Svjetska premijera nove Octavije održat će se 11. novembra 2019. u Pragu.

Podsjetimo, od početka proizvodnje Škode Octavije, češka marka je proizvela ukupno više od 6,5 miliona porimjeraka ovog modela! Osim u BiH, Octavia je najprodavaniji model na tržištima Češke, Austrije, Švicarske, Finske, Mađarske, Poljske, Srbije i Bjelorusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije