Predstavljen BMW X2: Novi SUV s radikalnim promjenama

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljen BMW X2: Novi SUV s radikalnim promjenama
Foto: X.com / BMW X2

BMW je napravio radikalne promjene u drugoj generaciji svog modela X2.

X2 je prošao značajnu transformaciju kako bi postao sportski kupe SUV s modernim fastback stilom. Ova promjena označava potpuni otklon u odnosu na prethodni model koji je lansiran 2018. godine, a koji je bio više kompaktni crossover.

Novi X2 sada dijeli mnoge karakteristike s nedavno predstavljenim X1 i može se smatrati "kupe" verzijom X1, slično kao što su X4 i X6 "kupe" verzije X3 i X5.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Sličnosti s X1

Jedna od primjetnih promjena je produženje dužine X2 za 19 cm u odnosu na prethodnu generaciju, čime postaje duži od trenutnog X1. Međuosovinsko rastojanje ostaje isto kao kod X1, ali većina dodatne dužine se nalazi na zadnjem dijelu, što daje vozilu sportski izgled. Karoserija ima krov u padu i dizajn koji asocira na fastback linije.

BMW X2: Prve isporuke od marta 2024.

Na prednjem dijelu, nalazi se impozantna rešetka hladnjaka s različitim konfiguracijama ovisno o verziji, posebno na električnom modelu iX2, koji nudi potpuno zatvorenu rešetku hladnjaka koja se može osvijetliti opcionalno. X2 modeli s klasičnim motorima imaju otvorenu rešetku.

Unutrašnjost X2 modela dijeli mnoge sličnosti s X1, uključujući dvostruki ekran, s ekranom od 10,25 inča za instrumente i ekranom od 10,7 inča za multimedijalni sistem. Međutim, X2 uvodi novi sistem BMW OS 9 temeljen na Android Automotive. Materijali i završne obrade se malo razlikuju od X1, s korištenjem kože s šavovima i aluminija na gornjem dijelu instrument table.

Poznati automobilski gigant zabilježio pad prodaje: Otkrili su i zbog čega

Poznati automobilski gigant zabilježio pad prodaje: Otkrili su i zbog čega

X2 može udobno primiti dvoje odraslih ili troje putnika na zadnjem sjedištu zahvaljujući klupi s omjerom 40/20/40, iako nema klizne zadnje klupe koja je prisutna na X1. Baterija električnog modela iX2 smještena je ispod zadnjeg sjedišta, što smanjuje prostor za glavu zbog "kupe" dizajna karoserije. Prtljažnik nudi pristojan prostor za prtljag, s 525 litara za električne modele, 515 litara za modele s mikrohibridnim sistemom (MHEV) i 560 litara za modele bez mikrohibridizacije.

Različite verzije

Što se tiče motorizacije, X2 prati raspon motora sličan X1, s opcijama za benzinske, dizelske i električne modele. Dostupne su različite verzije, uključujući model sDrive20i s benzinskim motorom od 170 KS, jaču verziju M35i xDrive s pogonom na sva četiri točka i 300 KS te model sDrive18d s dizelskim motorom od 150 KS.

Električni model iX2 dolazi u dvije verzije: iDrive20 s prednjim pogonom i 204 KS te xDrive30 s pogonom na sva četiri točka i 313 KS. Električni modeli opremljeni su baterijom kapaciteta 64,7 kWh koja omogućuje doseg od 417 do 449 km na jednom punjenju.

BMW X2: Prve isporuke od marta 2024.

Druga generacija BMW X2 bit će proizvedena u istim pogonima kao i X1 u Regensburgu (Njemačka), s proizvodnjom koja počinje u novembru i prvim isporukama od marta 2024. Treba napomenuti da su cijene X2 modela neznatno više od cijena X1 za ekvivalentne motorizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije