Počelo testiranje: Pariz želi goste na Olimpijadi prevoziti letećim taksijima

4
Radiosarajevo.ba
Počelo testiranje: Pariz želi goste na Olimpijadi prevoziti letećim taksijima
Foto: Forbes / Ilustracija / Pariz

Francuski dužnosnici objavili su u četvrtak da će Pariz početi testiranje električnih zračnih taksija na novom poligonu nedaleko od francuske prijestolnice, s krajnjim ciljem stvaranja najmanje dvije putanje za leteće automobile za putnike na Olimpijskim ljetnim igrama 2024.

Francuski ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari u četvrtak je prisustvovao inauguraciji novog poligona za testiranje zračne mobilnosti na aerodromu nekoliko milja sjeverozapadno od Pariza.

"Sve dolazi na svoje mjesto: partnerstva, inovacije, testna područja, propisi, financiranje", rekao je Djebbari. "Svi sastojci za uspjeh su tu, ostaje samo da se to ostvari."

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Prva olimpijska ruta prevozila bi putnike između zračnih luka Pariz-Charles de Gaulle i Le Bourget, a druga bi povezivala dva pariška predgrađa. Na poziv se odazvalo 30-ak proizvođača kako bi testirali različite električne letjelice za vertikalno uzlijetanje i slijetanje, odnosno eVTOL-ove, i infrastrukturu koju bi zahtijevala zračna luka.

U projektu sudjeluju zrakoplovne kompanije uključujući Volocopter GmbH, Airbus SE, Vertical Aerospace Group Ltd i Lilium NV. Aerodrom u blizini Pariza već je adaptiran tako da uključuje prostor za slijetanje i polijetanje, rulne staze, parkirališta, planiranje skladišta i još mnogo toga.

Zračna luka kaže da je već testirala letove s dronom koji nosi medicinske potrepštine kao što su vrećice krvi i zdravstveni pribor, kao i sisteme za sprječavanje sudara i punjenje.

U septembru ove godine Bloomberg je izvijestio da je planirano 65 letećih taksi čvorišta za gradove koji uključuju London i Los Angeles.

Stanica u Engleskoj, koja bi trebala biti otvorena 2022, trebala bi biti prva.

Još u septembru, NASA je počela službeno testiranje letenja eVTOL letjelica koje je izgradila kalifornijska kompanija Joby Aviation, s nadom da će uspostaviti novi oblik prijevoza od grada do grada. Joby također testira zračne taksije u Parizu na novom poligonu za Olimpijske igre.

Hoće li eVTOL-ovi svakodnevno prevoziti putnike, medicinske potrepštine i teret kroz zračne prostore? Ako su dovoljno dobri za francusku vladu i NASA-u, nastavak testiranja mogao bi učiniti zračne taksije ekološki prihvatljivim načinom prijevoza - barem za ljude koji si to mogu priuštiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije