Japan testirao prvi leteći automobil na svijetu: Pogledajte ovo čudo

Radiosarajevo.ba
Japan testirao prvi leteći automobil na svijetu: Pogledajte ovo čudo
Foto: CNN / Leteći automobil

Japanska kompanija Sky Drive saopćla je da je uspješno obavila probnu vožnju svog letećeg automobila sa posadom u Japanu. 

Sky Drive je naveo u saopćenju za medije da je javna demonstracija probnog leta obavljena 25. avgusta na Toyotinom poligonu za testiranja, jednom od najvećih u Japanu, koji slovi za razvojnu bazu japanske automobilske kompanije, prenosi CNN. 

Bila je to prva javna demonstracija letećeg automobila u historiji Japana. Automobil, nazvan SD-03, sa pilotom, poletio je i kružio terenom oko četiri minute. 

"Izuzetno smo uzbuđeni što smo ostvarili prvu vožnju letećim automobilom sa posadom u Japanu poslije samo dvije godine otkako smo osnovali Sky Drive s ciljem komercijalizacije takvih letjelica", naveo je glavni izvršni direktor kompanije Tomohiro Fukuzava.

Automobil SD-03 je najmanje električno vozilo s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem na svijetu koje zauzima prostor oko dva parkirana automobila, navodi kompanija.

Ima osam motora koji osiguravaju sigurnost u vanrednim situacijama. 

"Željeli smo da ovo vozilo izgleda futuristično, harizmatično i poželjno za sve buduće kupce, uz potpuno integrisanje visoke tehnologije Sky Drivea", dodaju iz kompanije. 

Nadaju se da će leteći automobil postati dio svakodnevnog života, a ne samo roba.  

Kompanija nije objavila nikakvu prodajnu cijenu ovog vozila, napominje CNN.

Video pogledajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije