Od 1. novembra obavezna zimska oprema: Evo šta u vozilu morate imati

4
Radiosarajevo.ba
Od 1. novembra obavezna zimska oprema: Evo šta u vozilu morate imati
Foto: Osijeknews / Zimska oprema

Od 1. novembra do 1. aprila 2023. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za vozila, bez obzira na vremenske uvjete.

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uvjetima propisuje obaveznu zimsku opremu. Opremu koja podrazumijeva:

pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili,

– pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili,

Da li će poskupjeti registracija automobila u Federaciji BiH?

Da li će poskupjeti registracija automobila u Federaciji BiH?

pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom pravilniku.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba (policajac) isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije