Novi Hyundai i20: Premijera u Ženevi, proizvodnja u Turskoj

J. M.
Novi Hyundai i20: Premijera u Ženevi, proizvodnja u Turskoj

Na Sajmu automobila u Ženevi Hyundai će predstaviti treću generaciju modela i20. U poređenju s prethodnikom automobil B-segmenta je snižen 24 mm, ali je širi 30 mm i 5 mm duži, pa mjeri 4040 mm između krajnjih tačaka.

Međuosovinsko rastojanje povećano je za jedan centimetar (2580 mm), dok je zapremina prtljažnika narasla na 351 litar (+25 litara). 

hyundai_i20_007.jpg - undefined

Foto: Hyundai

Osim potpuno redizajniranog vanjskog izgleda, unutrašnjost je dobila dva 10,25-inčna ekrana - digitalna instrument tabla i komandni zaslon osjetljiv na dodir - koji tvore optičku cjelinu.

Osim toga, Hyundai otvara mnoštvo asistent sistema, među kojima je adaptivni tempomat (NSCC) temeljen na navigaciji koji otkriva nadolazeće krivine ili nagibe i automatski prilagođava brzinu.

hyundai_i20_005.jpg - undefined

Foto: Hyundai

Aktivni asistent mrtvog ugla (BCA) koristi radarske senzore za nadgledanje bočnih traka i ako otkrije drugo vozilo, na vanjskim ogledalima se pojavljuje vizuelni alarm. 

Bazna motorizacija je 1,2 litarski četverocilindrični atmosferski benzinac (84 KS) u kombinaciji s 5-stepenim ručnim mjenjačem.

hyundai_i20_002.jpg - undefined

Foto: Hyundai

Tu su i dvije verzije jednolitarskog turbo T-GDi trocilindraša sa 100 KS ili 120 KS, pri čemu je jača verzija povezana sa 48-voltnim mekim hibridnim sistemom. Turbobenzinci su spregnuti s 6-stepenim ručnim ili 7-brzinskim DCT mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Kao i dosada, Hyundai i20 izrađivat će se u fabrici Hyundai Assan Otomotiv Sanayi u turskom Izmitu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije