Novi A6 mami uzdahe: Predstavljen je 50 godina nakon praoca Audija 100

J. M.
Novi A6 mami uzdahe: Predstavljen je 50 godina nakon praoca Audija 100
Audi je predstavio petu generaciju modela A6, odnosno osmu seriju limuzine više srednje klase ako se računaju i prethodnici komercijalizirani kao Audi 100.

Zanimljivo, predstavljanje novog A6 dešava se na 50. godišnjicu lansiranja praoca – Audija 100.

Novim dizajnerskim jezikom, baziranim na arhitekturi MLB Evo, novi Audi A6 prati perjanicu marke A8 i sportski elegantni A7. To je posebno vidljivo na prednjem dijelu, blatobrani su naglašeni kao u kultnom Audiju Quattro, dok "rep" donosi upečatljiove svjetlosne elemente.

audi_A6_01.jpg - undefined

Foto: Audi

Novi A6 kotrlja se na točkovima prečnika između 17 i 21 inča, dok je koeficijent otpora zraka smanjen na 0,24.

Podjednako impresivan je i tehno-futuristički enterijer, koji je identičan "A-sedmici", ponuđen u 30 ambijentalnih boja.

audi_A6_05.jpg - undefined

Foto: Audi

Ispod atraktivne kecelje nalazi se najmodernija tehnologija: MLB Evo arhitektura je dizajnirana za prednji i pogon na sva četiri točka. Tu je i opcioni upravljački sistem na sva četiri točka i četiri različita ovjesa: Osim normalnog i sportski spuštenog, dostupni su i elektronsko te zračno ogibljenje.

Iako u Njemačkoj traju žustre rasprave o budućnosti dizelaša, Audi računa da će u naftaši zadržati 80-90 procenata ukupne prodaje "šestice".

Na startu će biti ponuđene tri dizelske verzije – 2.0 TDI (204 KS), 3.0  V6 TDI u verzijama sa 231, odnosno 286 KS. Jedina benzinska opcija je 3.0 V6 TFSI (340 KS), koji je, baš kao i najslabiji dizelaš spregnut s 7-stepenim DSG mjenjačem.

audi_A6_02.jpg - undefined

Foto: Audi

Uz V6 dizelaše dolazi ZF-ov 8-brzinski automatik što znači da je Audi odustao od manuelnih mjenjača koje je u prethodnoj generaciji biralio manje od pet procenata kupaca. Bazni 4-cilindraš dolazi s prednjim pogonom dok V6 verzije snagu prenose na sva četiri točka.

Nakon A6 limuzine, čiji će prvi primujerci kupcima biti isporučeni u junu, porodica "šestice" bit će kompletirana karavanskim A6 Avantom i sportski verzijama S6 i RS6. Na njemačkom tržištu najavljena je početna cijena od 44 hiljade eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije