Nissan otkrio novi Juke: Mali SUV je narastao, ali zadržao siluetu prethodnika

J. M.
Nissan otkrio novi Juke: Mali SUV je narastao, ali zadržao siluetu prethodnika

Nekoliko dana prije početka sajma automobila u Frankfurtu, Nissan je predstavio drugu generaciju modela Juke. Pionir u klasi malih SUV-ova na bazi automobila B-segmenta dobio je dinamičniji izgled, oštrije linije, ali je zadržana prepoznatljiva silueta Jukea.

nissan_juke_11.jpg - undefined

Foto: Nissan

Prednji dio ima novi gril hladnjaka, uz zadržavanje odvojene svjetlosne grupe, ručice zadnjih vrata i su dalje u C-stubu, dok stražnja svjetla više ne strše nego su uklopljena u poklopac prtljažnika.

Novi Juke je narastao u svim smjerovima: Dodatnih 7,5 centimetara daje 4,21 metara između krajnjih tačaka, dok je u visinu i širinu dobio po 3 centimetra.

nissan_juke_06.jpg - undefined

Foto: Nissan

Međuosovinski razmak je povećan za 10 cm, na 2,64 metra. Uprkos rastu dimenzija, Juke je 23 kilograma lakši što bi se se trebalo osjetiti u voznoj dinamici.

Osim više prostora za putnike, znatno je narastao i prtljažnik koji sada ima zapreminu od 422 litra (ranije 354 litra).

nissan_juke_14.jpg - undefined

Foto: Nissan

Zreliji dizajn nastavlja se u unutrašnjosti gdje, osim okruglog obruba ručice mjenjača, gotovo ništa ne podsjeća na razigrani enterijer prve generacije. Iza spljoštenog upravljača sa znatno više tipki sada se nalazi 7-inčni TFT ekran.

Kada krajem godine dođe na tršište novi Nissan Juke bit će dostupan samo s jednom motornom opcijom: 3-cilindrični turbobenzinac snage 117 "konja" bit će moguće spregnuti sa 6-stepenim manuelnim ili 7-brzinskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije