Ni TDI ni TSI već TGI: Počela prodaja Golfa "Osmice" s pogonom na prirodni plin

0
Radiosarajevo.ba
Ni TDI ni TSI već TGI: Počela prodaja Golfa "Osmice" s pogonom na prirodni plin

Volkswagen je počeo pretprodaju novog Golfa s pogonom na prirodni plin. VW Golf TGI pokreće 1,5 litarski motor koji razvija 130 KS. Motor radi prema inovativnom Millerovom principu ciklusa, postupkom sagorijevanja koji postiže niske emisije ugljika zahvaljujući omjeru kompresije od 12,5:1.

Istovremeno, turbopunjač sa promjenljivom geometrijom turbine povećava pritisak punjenja i dovodi više zraka u cilindre. To omogućava Golfu TGI da snažno ubrzava iz nižih obrtaja.

Vožnja prirodnim gasom je znatno prihvatljivija po čovjekovu okolinu. U poređenju sa benzinom ili dizelom, prirodni gas sadrži znatno veću količinu energije i niži sadržaj ugljika.

To znači da vožnja u CNG plinskom režimu proizvodi oko 25 posto manje štetnih emisija u poređenju s benzincem. Prevedeno na jezik brojki: VW Golf TGI troši 4,1 kg prirodnog plina na 100 kilometara, što odgovara emisiji ugljendioksida od 111 g/km.

Prirodni plin se skladišti u tri rezervoara koja primaju 115 litara ili 17,3 kg, te Golfu TGI omogućavaju ukupnu voznu autonomiju od 400 kilometara u WLTP ciklusu. Za slučaj nužde, ukoliko plinski rezervoari ostanu prazni, vožnja se može prebaciti na klasični pogon i koristiti gorivo iz malog benzinskog spremnika zapremine 9 litara.

golf_TGI_01.jpg - undefined

Foto: VW

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije