Najjeftiniji električni auto: Košta 930 dolara, isporučuje se u kartonskoj kutiji

J. M.
Najjeftiniji električni auto: Košta 930 dolara, isporučuje se u kartonskoj kutiji

Amerikanac Jason Torchinsky je preko kineske internetske platforme Alibaba naručio najjeftiniji električni automobil na svijetu. Automobil se zove Chagli, košta 930 dolara, a novom vlasniku dostavljen je u kartonskoj kutiji!

Ipak, treba napomenuti da je Jason Torchinsky pri kupovini električnog automobila iz Kine, morao posebno platiti i bateriju, što je uz troškove transporta i carinske usluge konačnu cijenu podiglo na nešto više od 3.000 dolara.

Kineski električni automobil na prvi pogled podsjeća na igračku, čudnog je oblika, ima samo jedno (vozačko) sjedište. Međutim, Changli je punopravan električni automobil. Opremljen je svim potrebnim komandama, uključujući prednja svjetla, žmigavce, metlice brisača, grijanje unutrašnjosti, brzinomjer, čak i kameru za vožnju unazad.

Minijaturni automobil pokreće električni motor snage 1200 watti, dakle oko 1,6 KS. Ako se zna da je težina vozila 661, motor osigurava maksimalnu brzinu od svega 20 km/h, što znači da se Changli ne može kretati javnim cestama.

Dakle, namijenjen je za zabavu na zatvorenim cestama ili, mnogo izvjesnije, kao odlično vozilo za golf terene. Opreznost je potrebna i zbog činjenice da je Changli izrađen od plastike pa bi bilo kakav udes imao fatalne posljedice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije