Mitsubishi Eclipse Cross: U čast novih vlasnika i 100 godina kompanije

Radiosarajevo.ba
Mitsubishi Eclipse Cross: U čast novih vlasnika i 100 godina kompanije
/ Foto: Mitsubishi
Prije pola godine desila se historijska promjena u vlasničkoj strukturi automobilske divizije Mitsubishija. Kupovinom 34 posto dionica novi većinski vlasnik postao je Nissan, time i Alijansa Renault-Nissan.

Ova promjena skoro da se poklopila sa 100-godišnjicom najstarijeg japanskog automobilskog proizvođača, odnosno stoljećem od lansiranja Mitsubishi Modela A, prvog serijskog četverotočkaša iz zemlje izlazećeg sunca (1917).

Stoljeće kompanije Mitsubishi će obilježiti kompaktnim SUV-om po imenu Eclipse Cross koji će biti predstavljen na predstojećem sajmu automobila u Ženevi.

Eclipse Cross je dugačak 4,41 metra i – za razliku od 10 cm kraćeg prethodnika Mitsubishi ASX-a – može se pohvaliti coupéovskom linijom stražnjeg dijela.

Eclipse Cross ima poznati Mitsubishijev S-AWC (Super All-Wheel Control) pogon na sva četiri točka koji varijabilno raspodjeljuje obrtni moment na dvije osovine.

U nosu će se naći novi 1,5 litarski turbobenzinac, spregnut s 6-stepenim manuelnim ili CVT mjenjačem s kontinuirano varijabilnim prijenosnim odnosima.

Alternativa će biti 2,2 litarski turbodizelaš u kombinaciji s 8-brzinskim automatikom. Dolazak novog Mitsubishija na tržište očekuje se najesen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije