MIAS 2016: Pogledajte novitete Lade na moskovskom sajmu automobila

Radiosarajevo.ba
MIAS 2016: Pogledajte novitete Lade na moskovskom sajmu automobila
/ Lada X-Code (auto.mail.ru)
Počeo je MIAS – Moscow International Auto Show – najveći sajam automobila u Rusiji. Sajam je zanimljivi jer na jednom mjestu, pored europskih i japanskih, okuplja domaće ruske proizvođače, te malo poznate brandove iz zemalja bivšeg SSSR-a te Kine.

Naravno, u centru pažnje je Lada koja je domaći teren iskoristila za predstavljanje brojnih konceptnih noviteta koji ne bi trebali dugo čekati na uvođenje u serijsku proizvodnju.

Ladea X-Code

Najintrigantniji model koji je iznenadio dizajnom i konceptom. X-Code je hatchback verzija Lade Veste, ali s crossover genima. Iako se najavljuje skori početak serijske proizvodnje, saopštenja iz Togliattija izazivaju dosta nedoumica. Po nekim najavama X-Code bi trebao zamijeniti hatchback verziju Kaline, a navodno je postavljen na platformu Dacia Dustera.

Lada Vesta Sport

Limuzina koja se uspješno prodaje u Rusiji uskoro će dobiti i sportsku verziju s motorom snage 150 konja. Kao osnova je poslužio 1,8 litarski benzinac (122 KS) kojem su promijenjene bregaste osovine, usisni i izduvni sistem. Prema informacijama ruskih medija, u sportskom odjeljenju Lade razmišljali su o friziranju motora na 136 i 180 KS, ali su na kraju odabrali srednju verziju s 150 KS. Vesta Sport bit će najskuplja serijska Lada s cijenom od oko milion rubalja (oko 26.700 KM).

Lada X-Ray Sport

Sportsko odjeljenje Lade napravilo je "napucanu" verziju modela X-Ray. Zanimljiv kontrast, jer je izvorni X-Ray zamišljen kao crossover, Ladina verzija Dacia Sandero Stepwaya s kojim dijeli platformu. X-Ray Sport pokreće 1,8 litarski benzinac (150 KS).

Lada Vesta Cross

O crossover verziji Veste već je bilo riječi, ali u karavanskoj karoserijskoj izvedbi. Za sajam u Moskvi Lada je spremila i postojeću limuzinu s "off-road" šminkom i malo podignutom karoserijom.

Lada X-Ray Cross

Iako je zamišljen kao crossover, Lada X-Ray je imalo premalo "off-road" šminke. Nedostatak ispravlja studija Cross verzije koja se može pohvaliti znatno agresivnijim izgledom. Aluminijski točkovi, krovni nosači i zaštita podvozja uspješno su transformisali X-Ray u kompaktni crossover.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije