Mercedes priprema veliku zvijer: AMG SUV će imati više od 1.000 konjskih snaga

0
Radiosarajevo.ba
Mercedes priprema veliku zvijer: AMG SUV će imati više od 1.000 konjskih snaga
Foto: Mercedes Vision AMG / Mercedes Vision AMG

Mercedes bi nas uskoro mogao iznenaditi s vrlo posebnim modelom. Autocar javlja da AMG razvija električni SUV s četveroznamenkastim brojem konjskih snaga koji će biti lansiran 2026. godine. Navodno neće biti povezan ni s jednim postojećim proizvodom marke Mercedes-Benz jer će nastati na novoj platformi AMG.EA.

Automobil bi trebao biti duži od pet metara i imati međuosovinski razmak od oko tri metra. Time bi bio svojevrsni konkurent modelu Lotus Eletre i budućem Porscheovom SUV-u s tri reda sjedišta. Također će se indirektno takmičiti s BMW-ovim XM plug-in hibridom.

Autocar očekuje da će AMG predstaviti svoj novi električni SUV u konceptnom obliku prije nego što predstavi serijski model za nekoliko godina. Nejasno je koliko će motora imati, ali planirana su najmanje dva budući da će SUV imati pogon na sve kotače. Britanski časopis spominje kombinovanu snagu od "dosta više od 1.000 konjskih snaga".

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Još neimenovani model bio bi SUV ekvivalent modelu Vision AMG, koji bi trebao biti električni nasljednik modela AMG GT s četvero vrata.

Priča se da Mercedes već radi promjene u svojoj njemačkoj fabrici u Sindelfingenu kako bi se prilagodio proizvodnji super SUV-a. VJerovatno će se proizvoditi na istoj tekućoj traci kao i limuzina, koja će prva izaći na tržište.

Mercedes Vision AMG

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije