Lada Largus Cross Quest: Živjela konkurencija i tržišna ekonomija

J. M.
Lada Largus Cross Quest: Živjela konkurencija i tržišna ekonomija

Nekada se novi automobil u cijeloj istočnoj Europi, uključujući i naše prostore, kupovao po principu "daj šta daš", pri čemu mušterije nisu imale nikakvu mogućnost izbora. Jedan model, jedan (najviše dva) motora, jedan (ili eventualno dva) paketa siromašne opreme, niste mogli čak ni boju izabrati po svojoj želji nego po ponudi na lageru.

Koliko je konkurencija i tržišna ekonomija promijenila shvatanja u istočnoeuropskom automobilskom biznisu najbolje se može vidjeti na primjeru AvtoVAZ-a. Nikada kao danas ovaj ruski automobilski proizvođač nije imao toliko modela u paleti, ali i mogućnosti personalizacije vozila, prodajnih akcija, specijalnih serija...

largus_quest_04.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Danas je AvtoVAZ najavio još jednu posebnu seriju - Lada Largus Cross Quest. Za one koji ne znaju: Lada Largus je ruska verzija prve generacije Dacia Logana MCV, karavana koji je svega 5 godina prodavan u Europi, ali je stekao dosta pohvala zbog velike prostornosti i niske cijene.

Lada je 2012. kupila licencu za ovaj model i posljednjih godina Largus je postao pravi hit na ruskom tržištu. Već dugo se najavljuje opsežan facelift koji će uključiti novo "lice" Largusa po uzoru na novije Ladine modele (Granta, Vesta), no dok se to ne desi predstavljena je Quest serija crossover verzije Cross.

largus_quest_05.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Posebno izdanje Quest dobilo je nova ergonomska prednja sjedala, poboljšanu zvučnu izolaciju, nove aluminijske felge, sjajna crna kućišta vanjskih ogledala i natpisne pločice s imenom serije specijalnih modela. Sjedišta imaju razvijeniji profil i kombinirane presvlake od tkanine i eko kože.

Kao i u ostalim verzijama, i Quest serija Largusa dostupna je u izvedbama sa 5 ili 7 sjedišta, dok zapremina prtljažnog prostora dostiže fantastičnih 2350 litara. Automobil pokreće 1,6-litarski benzinski motor koji snagu od 106 "konja" prenosi na prednje točkove preko 5-stepenog ručnog mjenjača.

largus_quest_02.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Largus Cross Quest još se nije pojavio u konfiguratoru Lade, pa je cijena i dalje nepoznata. Trenutno je Lada Largus Cross dostupan u Luxe konfiguraciji po akcijskoj cijeni od 698.310 rubalja (16.350 KM), dok je 7-sjed skuplji oko 500 KM.

Oprema Cross Luxe uključuje klima uređaj, ABS/EBD, zadnje parking senzore, audio sistem (FM, MP3, AUX, USB, Bluetooth) sa četiri zvučnika, kožni servo volan podesiv po visini, 16-colske aluminijske točkove sa gumama Continental, vozačko sjedište sa podešavanjem visine i potporom za lumbalnu struju, maglenke, centralno daljinsko zaključavanje...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije