Kia Ceed: Treća generacija Korejca s europskim genima

Radiosarajevo.ba
Kia Ceed: Treća generacija Korejca s europskim genima
Jedan od najvažnijih noviteta sajma automobila u Ženevi je treća generacija Kia Ceeda.

U novom izdanju, južnokorejski kompakt, koji se izrađuje u slovačkoj Žilini, nešto je širi i niži od prethodnika, a ponovo će biti dostupan u hatchback i SW karavanskoj izvedbi.

kia_ceed_04.jpg - undefined

Foto: Kia

Dizajnerski, novi Kia Ceed krase ga oštrije linije, prednja i zadnja LED svjetla, a prtljažnik je povećan na 395 litara (karavanski SW – 600 litara).

Bazna motorizacija ostao je provjereni 1,4 litarski atmosferski benzinac (100 KS), dok su kao alternativa ponuđeni agregati s prisilnim punjenjem: trocilindrični 1.0 T-GDI (120 KS) i četverocilindrični 1.4 T-GDI (140 KS).

kia_ceed_08.jpg - undefined

Foto: Kia

Ljubiteljima dizelaša namijenjen je novi 1.6 CRDi koji je dostupan u izvedbama sa 115 i 136 KS. Agregati ispunjavaju najnovije 6d emisione standarde i opremljeni su SCR izduvnim sistemom.

kia_ceed_03.jpg - undefined

Foto: Kia

Svi motori su standardno spregnuti s 6-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je uz dva najjača motora opcija 7-brzinska transmisija s dvostrukim kvačilom.   

Pažnju plijeni bogata serijska oprema pa Ceed već u seriji dolazi s asistentom dugog svjetla, upozorenjem na umor, kočnicom za slučaj opasnosti i sistemom za prepoznavanjem pješaka...

Također, Ceed je prvi Kia model u Europi opciono opremljen drugim nivoom autonomne vožnje koji preuzima ulogu vozača u gužvama u saobraćaju. Novi Ceed na europska tržišta dolazi početkom ljeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije