Južna Koreja / Hyundai i20 N: Napucani supermini sa više od 200 "konja"

21. 10. 2020. u 22:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Hyundai je predstavio hot-hatch verziju svog superminija i20. Novi Hyundai i20 N mobilizira 204 KS i "crpi" 275 Nm iz 1,6 litarskog turbobenzinskog motora spregnutog sa 6-stepenim ručnim mjenjačem. Mali automobil ubrzava do 100 km/h za 6,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 230 km/h.

Posebno zanimljiv podatak je da je težinom od 1190 kilograma, i20 N na nivou znatno olakšane trkačke verzije i20 Coupe WRC. Mali sportista dužine 4,01 metra niži je za centimetar od standardnih verzija i20 od kojih se razlikuje i po otvoru za dovod zraka u prednjem braniku i posebnim bočnim pragovima.

Uzorak rešetke hladnjaka s logotipom "N" podsjeća na kariranu ciljnuj zastavu na automobilskim utrkama. Prednji spojler s crvenim akcentima naglašava sportski izgled, dok krovni spojler povećava stabilnost vožnje pri visokim brzinama.

hyundai_i20N_012.jpg - undefined

Foto: Hyundai

Stražnji odbojnik s difuzorskom optikom i trokutastim stražnjim svjetlom za maglu podsjeća na svjetlosni potpis većih modela i30 N i i30 Fastback N. Sportski utisak zaokružuju 18-inčni alumunijski točkovi.

N-specifični dodaci također karakteriziraju unutrašnjost, a uključuju posebna sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu, kao i N upravljač, N ručicu mjenjača i pedale u aluminijskoj aplikaciji. Digitalni kokpit nudi funkcije kao što su granični opseg brojača obrtaja, koji se prikazuje uz pomoć LED-a, koji varira ovisno o temperaturi motornog ulja, i LED indikatora mjenjača.

hyundai_i20N_001.jpg - undefined

Foto: Hyundai

"N Grin Control" nudi pet različitih programa vožnje, uključujući slobodno podesivu postavku, pri čemu se kontrola stabilnosti može potpuno isključiti. Funkcija "međugasa", koja se može aktivirati pomoću dugmeta na upravljaču, mjenjaču prilagođava broj obrtaja motora pri prebacivanju u niži stepen prijenosa.

Dio standardne opreme je kontrola trakcije. Tržišni start malog sportskog Hyundaija planiran je za proljeće naredne godine, no cijena još nije objavljena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA