Hyper SSR: Pogledajte kineski superautomobil koji ima više od 1200 KS

0
Radiosarajevo.ba
Hyper SSR: Pogledajte kineski superautomobil koji ima više od 1200 KS
Foto: Screenshot / GAC / Hyper SSR

Kineska GAC ​​grupa koristi tradicionalni Milansku sedmicu dizajna kako bi se predstavila u Europi. Na prestižnoj priredbi su najavili model Hyper SSR, koji ima za cilj performansama se takmičiti s najsnažnijim Teslama, pa čak i s Rimac Neverom. To će Kinezi pokušati uz pogon koji bi, prema najavi, trebao imati 1225 KS.

GAC tvrdi da njegov stroj može postići 100 km/h za 1,9 sekundi, što bi značilo da je skoro jednako brz kao Nevera (1,8 sekundi). Ipak, maksimalna brzina mu je ograničena na 250 km/h, dok serijska Nevera postiže 350 km/h. Rimčev automobil je jasno u prednosti po performansama, no dok Nevera košta oko dva miliona Eura (oko četiri miliona KM), Kinezi su za svoj model najavili cijenu oko 200.000 eura (391.000 KM).

Hyper SSR bi se isprva trebao prodavati samo u Kini, ali će biti namijenjen i Europi. U skladu s nultim emisijama, GAC tvrdi da je unutrašnjost Hyper SSR-a izrađena od održivih materijala i ne sadrži životinjske proizvode. U unutrašnjosti su volan u obliku šesterokuta, iznimno lagana sjedišta i obilje digitalne tehnologije. Digitalni instrumenti imaju dijagonalu od 8,8-inča, a dodirni zaslon je mnogo veći s 14,6 inča.

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

No GAC se Europi predstavio i s konceptnim modelima koji bi trebali zainteresirati sasvim drugi tip publike. U Milanu su tako također predstavili seriju "Car Culture 3.0", trio konceptnih automobila dizajniranih za grad. Ti modeli nazvani su City Pod, City Box i City Run, a pokazuju GAC-ovu viziju buduće urbane mobilnosti. Ovi modeli također "odaju počast urbanim pejzažima" Milana, gdje GAC ima svoj europski centar za istraživanje i razvoj.

Fan Zhang, potpredsjednik Centra za istraživanje i razvoj GAC-a, predstavio je novi slogan tvrtke koji nije nešto maštovit te glasi "GAC Love design". Tom prilikom je rekao: "Dizajn nadilazi čisti oblik i funkciju, to je jezik koji povezuje emocije s budućnošću. Gledajući u budućnost, GAC je spreman kombinirati različite kulture i ideje s izvrsnim dizajnom te učiniti svijet živopisnijim i kreativnijim."

Iz tog razloga, GAC je pokrenuo globalnu nagradu za dizajn GAC Design Award 2024 s temom "Ljepota sutrašnjice" u tri regije Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Također, pokrenuta je suradnja između GAC-a i Središnje akademije likovnih umjetnosti u sklopu projekta akademsko-industrijske saradnje "Inside Out", prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije