Rumunija / Dacia Sandero: Kako bi trebala izgledati nova generacija narodnog hatchbacka

20. 04. 2020. u 13:33:00 J. M.

Shares: 11

Skoro da ne postoji model čija se nova generacija iščekuje sa više špekulkacija od Dacia Sandera. Treća generacija rumunskog hatchbacka trebala bi biti predstavljena ove godine, a na internet su objavljeni nebrojeni renderi i špijunske slike Sandera.

Njemački Auto Zeitung objavio je svoju viziju Sandera koja se čini vrlo realnom obzirom da smo kod Dacije navikli na dizajnersku evoluciju umjesto revolucije. Sandero na slici ima novi branik, izduženije farove, tanku LED traku i okrugle maglenke.

Zapravo se veće promjene očekuju u unutrašnjosti koja će biti znatno modernizirana. Na centralnom dijelu armaturne ploče je veliki touch screen zaslon, poznat iz Renault Clia. Generalno, u Sanderu će se koristiti mnogi elementi Clia, uključujući i ručicu mjenjača.

Sandero će se prebaciti na modernu platformu CMF-B (Common Modular Family) koju koristi i novi Renault Clio pete generacije, za razliku od aktuelnog modela kojem je baza modificirana platforma Clia II. 

Prednost nove platforme je mogućnost stvaranja električnih i hibridnih verzija na njezinoj osnovi iako je malo vjerovatno da će se ovakva tehnika naći u cjenovno osjetljivom Sanderu.

U svakom slučaju, u Europi se očekuju da hatchback i crossover verziju (Stepway) Sandera pokreće novi 1,0-litarski 3-cilindrični benzinac u atmosferskoj (75 KS) i turbo verziji (100 KS). Moguće su i najslabije izvedbe 4-cilindričnih motora Renaulta: 1,33-litarskog benzinca i 1,5-litarskog turbodizelaša.

NEMA KOMENTARA