Premijera / Dacia Duster 2: Šta je izmijenjeno u odnosu na prvu generaciju modela

05. 09. 2017. u 11:19:00 J. M.

Shares: 23

Iako je Renault prošle sedmice objavio prve slike novog Dacia Dustera, i dalje su prilično oskudne informacije o drugoj generaciji rumunskog terenca.

Na prvi pogled teško je uočiti razlike u izgledu, no one ipak postoje. Najvažnije: Duster je produžen 20-ak centimetara i sada mjeri 4,5 metra između krajnjih tačaka, s prtljažnikom zapremine 500 litara.

Nova generacija modela djeluje i šire zahvaljujući izduženoj i sniženoj prednjoj maski s trodijelnim LED svjetlima te konturanom poklopcu motora. Agresivnijem izgledu doprinosi i manja širina bočnih stakala, produženi A-stub i nova stražnja svjetla koja podsjećaju na Jeep Renegade.

duster_II-2.JPG - undefined

Foto: Dacia

Možda najveća novost je obogaćivanje ponude produženom verzijom (4,7 metara) s trećim redom sjedišta i prtljažnikom zapremine 650 litara (ako se ne koristi treći red), izvedba koja stiže naredne godine.

Malo razočarenje je činjenica da Dacia Duster 2 nije postavljen na novu CMF-platformu Alijanse Renault-Nissan nego malo modificiranu postojeću B-platformu.

duster_II-3.JPG - undefined

Foto: Dacia

Posebno šture su informacije o ponudi motora. Špekulira se da će početni model pokretati prigušena verzija turbobenzinca 1.2 Tce koji u aktuelnom Dusteru razvija 125 KS. Navodno će ponudu dizelaša obogatiti 1,6 litarski dCi (130 KS).

Premijera novog Dustera desit će se na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu, dok se dolazak na tržište očekuje početkom naredne godine. Nema sumnje da će, kao i dosad, cijena biti najjači adut što pokazuje brojka od više od milion prodatih vozila od 2010. godine do danas.

NEMA KOMENTARA