Čudnovati kineski monovolumen koji se puni za 'sekundu': Upoznajte Li Mega model

0
Radiosarajevo.ba
Čudnovati kineski monovolumen koji se puni za 'sekundu': Upoznajte Li Mega model
Foto: Li Auto / Li Auto model Li Mega

Kineski Li Auto ušao je u brzorastući segment električnih monovolumena u Kini. Tamo će proizvođač automobila izazvati konkurente kao što su Volvo EM90, Zeekr 009 i Xpeng X9.

Model je Li Mega i u mnogočemu je vrlo zanimljiva kreacija. Neobična krovna linija s kosim zadnjim krajem dobra je iz perspektive aerodinamike. Za svaki korak u kojem se koeficijent otpora smanji za 0,01, domet se povećava za sedam kilometara, prema Li Autu. Koeficijent otpora zraka samo je 0,215, a procijenjena potrošnja je skromnih 15,9 kWh/100 km.

Li Mega je također tehnološko čudo kada je u pitanju punjenje. Brzo punjenje trebalo bi biti moguće s snagom većom od 520 kW, a za samo 12 minuta na punhjaču trebalo bi doći do 500 kilometara dometa, doduše mjereno u kineskom ciklusu vožnje CLTC, koji je tradicionalno naklonjen proizvođačima. Ali videi, koji kruže internetom, pokazuju kako Li Mega na punjačima dostigne čak 520 kW.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Koncept monovolumena posljednjih je godina postao veoma popularan u Kini. Dakle, čini se da se zaboravljena automobilska forma polako vraća u modu, a vidjet ćemo hoće li se trend s Dalekog istoka proširiti i na Europu.

Li Mega ima motor s 400 kW, bateriju od 102,7 kWh i trebao bi imati doseg do 700 kilometara (CLTC) s jednim punjenjem. Planirano je da od marta krenu prve isporuke kupcima, javlja revijahak.

Li Auto model Li Mega

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije