Crvena zastava još živi: Automobil koji je deset puta skuplji od "stojadina"

J. M.
Crvena zastava još živi: Automobil koji je deset puta skuplji od "stojadina"
Samo automobilski laici ne znaju za nacionalnog proizvođača bivše Jugoslavije – Crvenu zastavu iz Kragujevca.

Kragujevačka Zastava odavno je otišla u historiju jer je na proizvodnoj traci u Srbiji zamijenio Fiat 500L. No, u automobilskom svijetu još živi Crvena zastava, doduše oko 7.500 kilometara daleko od Kragujevca, u kineskom Changchunu.

Tamo je sjedište FAW Group Corporation, jednog od najvećih kineskih automobilskih koncerna koji u svom vlasništvu ima brand Hongqi. A Hongqi je… Crvena zastava na kineskom!

Hongqi_H5-7.jpg - undefined

Foto: FAW

Ime je jedino što povezuje ex-jugoslovensku i kinesku Crvenu zastavu. Jer, Hongqi je "kineski Mercedes", jedan od najluksuznijih domaćih brandova, čiji modeli su cijenom na nivou europskih i japanskih konkurenata.

Dovoljno je spomenuti Hongqi H5, novu limuzinu srednje klase koja do kraja godine stiže na tržište. H5 je baziran na modelu Mazda 6 Atenza koji također proizvodi FAW u kooperaciji s poznatom japanskom kompanijom.

Hongqi_H5-8.jpg - undefined

Foto: FAW

Za pogon "kineskog stojadina" zadužen je 1,8 litarski turbobenzinac snage 178 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 250 Nm, spregnut s 6-stepenim automatskim mjenjačem. Navodno će u ponudi biti i 2,0 litarski turbo te hibirdna verzija.

Hongqi H5 je dopadljiv automobil čiji prednji dio obilježava logo "crvene zastave", a stražnji integrirani spojler na poklopcu prtljažnika.

Hongqi_H5-10.jpg - undefined

Foto: FAW

Pogled u unutrašnjost automobila otkriva o kakvoj krstarici se radi. Obilje prostora, kožna sjedišta, moderni infotainment sistemi, fancy ručica automatskog mjenjača…

Hongqi_H5-12.jpg - undefined

Foto: FAW

Sve to opravdava najavljenu cijenu od 30-ak hiljada dolara. A ako neko traži više: Hongqi u paleti modela ima luksuzni, veći i skuplji H7

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije