Citroën C5 Aircross: Od septembra u Kini, krajem 2018. i u Europi

Radiosarajevo.ba
Citroën C5 Aircross: Od septembra u Kini, krajem 2018. i u Europi
/ Foto: Citroën
Prije dvije godine u Šangaju je predstavljena studija, a ovih dana i proizvodna verzija. O Citroënu C5 Aircross je riječ – crossoveru namijenjenom kineskom tržištu.

Citroën C5 Aircross je postavljen na modularnu platformu EMP2, na kojoj je sagrađen i Peugeot 3008, europski automobil 2017. godine. A to znači da C5 Aircross neće biti dostupan u verziji s pogonom na sva četiri točka nego će zahtjeve za vožnju izvan asfalta zadovoljiti 200 mm visine od tla i sistem Grip Control koji elektronski mijenja trakciju na različitoj podlozi.

Kineski kupci moći će birati između turbobenzinskih motora zapremine 1,6 (167 KS) i 1,8 litara (204 KS) koji će snagu prenositi na prednje točkove putem 6-stepenog automatskog mjenjača.

Do 2019. godine očekuje se dolazak i hibridne verzije (300 KS) koja će imati 60 km vozne autonomije u električnom modu, a postoje naznake da Citroën priprema 2,0 litarski turbobenzinac te C5 Aircross s tri reda sjedišta.

Automobil će se izrađivati u pogonima joint-venture kompanije Dongfeng-PSA, a na kineskom tržištu cijena startuje na 195.000 yuna, odnosno nešto više od 50 hiljada maraka. Početak prodaje u Europi očekuje se krajem naredne godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije