Bugatti će prestaviti 'novi rezultat evolucije': Ovo je automobil izrađen za vječnost

1
Radiosarajevo.ba
Bugatti će prestaviti 'novi rezultat evolucije': Ovo je automobil izrađen za vječnost
Foto: Youtube / Najva za novi Bugatti

Posljednji klasični Bugatti Chiron proizveden je početkom ove godine, a nasljednik mu još uvijek nije otkriven. Prema najavama od ovoga tjedna, dogodit će se to u junu, kada će legendarna marka iz Molsheima predstaviti "novi rezultat evolucije".

Bit će to, kažu, novi vrhunac automobilske tehnologije, u čijem će srcu biti potpuno nova pogonska jedinica – V16 hibrid.

Hibridizacija takvog pogonskog sklopa neuobičajena je, ali je rezultat saradnje s hrvatskim dijelom Bugatti Rimca, kompanijom koja se specijalizirala upravo za električne pogone. Mate Rimac već neko vrijeme najavljuje da će svi biti fascinirani onim što su razvili za novi model.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Za sada znamo tek da će vjerovatno biti riječ o plug-in hibridnom pogonskom sklopu, koji će sa svojih 16 cilindara naslijediti DNK Bugattija, ali ga i dovesti u novo, elektrificirano, doba.

Benzinski 8-litreni W16 s četverostrukim turbopunjačem odlazi u historiju, a takva moćna mašina morat će dobiti dostojnog nasljednika. U priloženom najavnom videu možemo vidjeti otprilike kako on izgleda, ali i čuti kako zvuči.

S velikom količinom ugljenih vlakana, čini se kako se mnogo radi i na smanjenju ukupne mase, a Rimac je na Facebooku objavio i nekoliko zanimljivih fotografija iz procesa razvoja. One su snimljene još u novembru 2022. godine, a iz kompanije su ranije rekli i da su na hibridizaciji tog motora radili i dvije godine prije spajanja s Bugattijem.

Novi model nakon Chirona, bit će izrađen "ne samo za sadašnjost, pa čak niti za budućnost, već – za vječnost, Pour L’Éternité", poruka je iz Bugattija, javlja Autonet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije