Budućnost je počela: Krenula prodaja prvog letećeg automobila

Radiosarajevo.ba
Budućnost je počela: Krenula prodaja prvog letećeg automobila
/ Foto: PAL-V International B.V.
Pet godina nakon pribavljanja certifikata za testni primjerak nizozemska kompanija PAL-V objavila je početak prodaje prvog svjetskog letećeg automobila.

PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) predstavio je dva modela – PAL-V Liberty Pioneer i Liberty Sport – koji će od naredne godine biti isporučivani kupcima.

Prva serija – Pioneer Edition – bit će proizvedena u 90 primjeraka, a svaki će koštati pola miliona eura. U cijenu je uključen bogat set opcija, poboljšana oprema, kao i obuka za vozača - pilota.

PAL-V Liberty Pioneer je vozilo dužine četiri metra, težine 664 kilograma, koji za pogon koristi motor Rotax snage 100 "konja". Kao automobil, ubrzava u devet sekundi do 100 km/h, a može pojuriti do maksimalnih 160 km/h.

Izvlačenjem propelera na krovu automobila, što je proces koji traje 5-10 minuta, PAL-V se pretvara u letjelicu. Za polijetanje koristi 200 KS snage motora, uz potrebu 330 metara za ubrzanje.

Maksimalna brzina u zraku također je 160 km/h, dok za slijetanje treba svega 30-ak metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije