A sad nešto potpuno drugačije: Tri najuspješnije amfibije u historiji

Radiosarajevo.ba
A sad nešto potpuno drugačije: Tri najuspješnije amfibije u historiji
/ 3. Amphicar (wiki)
Ideja o automobilu koji plovi, stara je koliko i sâm automobil. Problem je uvijek bio što su točkovi ostajali u vodi, pružajući otpor plovidbi.

Točkovi su obično služili da se vozilom upravlja i u vodi, što, opet, nije nimalo pomoglo okretnosti. Tri primjera se, ipak, trebaju svrstati u proizvodne uspjehe.

3. Amphicar

Na trećem mjestu je, dosad, najuspješniji putnički, značajno je reći civilni, amfibijski automobil. Predstavljen u Njemačkoj 1959. godine, Amphicar je bio pogonjen motorom Triumph Heralda.

Iako nije bio dobar ni kao automobil, ni kao čamac, ipak je uspio u periodu od 1961. do 1965. godine pronaći 3.878 kupaca, većinom u SAD. 

2. LuAZ-967

Na prva dva mjesta nalaze se vojni projekti. Simpatični LuAZ-967 predstavljen je 1959. godine za padobranske trupe bivšeg SSSR-a. Pogon na sva četiri točka osiguravala je kopija BMW 2-cilindarskog boksera s 30 KS, smještena naprijed.

Vozač je sjedio u sredini, da bi se sa strana osigurao prostor za prijevoz ranjenika ili krupnijeg materijala. Kroz vodu se kretao zahvaljujući okretanju točkova i gumama s grubim profilom. Od 1961. do 1975. godine napravljen je u blizu 10.000 primjeraka, od kojih su mnogi isporučeni za komunalne službe.

1. VW Schwimmwagen

Apsolutni amfibijski šampion je mnogo stariji proizvod: VW Schwimmwagen. Za svog kratkog proizvodnog vijeka (1942-1944) Volkswagenovo "plivajuće vozilo" sišlo je sa trake čak 15.584 puta. Pogonjen bubinim motorom (25 KS), Schwimmwagen je imao stalni pogon na sva četiri točka, a kroz vodu se kretao pomoću propelera koji je posada ručno spuštala.

Propeler je pogonjen dodatnom osovinom direktno sa radilice, tako da je mogao ploviti samo naprijed. Za plovidbu unazad su korištena vesla, ili ubacivanje mjenjača u "rikverc", nakon čega bi točkovi, okretanjem, tiskali vozilo natrag.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije