Automobilski noviteti u 2019. godini: Golf "osmica", Octavia, Clio, Corsa...

J. M.
Automobilski noviteti u 2019. godini: Golf "osmica", Octavia, Clio, Corsa...
Ljubitelje automobilizma i potencijalne kupce očekuju brojni noviteti u 2019. godini.

Skoro svi vodeći proizvođači najavljuju zanimljive nove i facelift postojećih modela. Pokušali smo napraviti mali presjek noviteta s akcentom na modele zanimljive našem tržištu.

Alfa Giulietta – Alfa Romeo uskače u prazninu nakon što je BMW najavio da će nova "jedinica" dobiti prednji pogon. Nova Giulietta bit će najdinamičniji model kompaktne klase, model koji kombinira snažne motore i zadnji pogon. Motori će biti postavljeni podužno što je tražilo dodatnih 20-ak centimetara između prednje osovine i A-stuba.

Audi A3 Sportback – Četvrta generacija Sportback "trojke" bit će dostupna samo u 5-vratnoj izvedbi. U ponudi će se naći i sportske verzije S i RS. Audi A3 dijelit će MQB platformu s VW Golfom 8 i novim Seat Leonom koji također dolaze tokom 2019. godine.

Audi Q3 Sportback – Audi se uključuje u podsegment SUV-Coupe modela, a prvi u paleti je Q3 Sportback. U poređenju s klasičnim Q3, Sportback izvedba je nešto šira. I pored zaobljene linije krova, Audi obećava da putnici na stražnjoj klupi neće osjetiti nedostatak prostora za glavu.

BMW serije 1 – Užasna vijest za poklonike BMW-a: Nova serija 1 imat će pogon na prednje točkove, a u ponudi neće biti redni 6-cilindraši! Eventualni gubitak vozne dinamike kompenzirat će više prostora u kabini.

BMW X6 – Treća generacija pionira SUV-Coupea debitirat će u 2019. godini. Naravno, tehnička baza za X6 bit će novi BMW X5, a u ponudi će se naći i sportska M-verzija.

Dacia Sandero – Novi Sandero dobit će nekoliko centimetara u dužinu: Narast će na 4,1 metar, dok će prtljažnik imati zapreminu od 330 litara. Motori će ponovo biti preuzeti iz regala Renaulta: Početak ponude bit će 1,0 litarski atmosferski 3-cilindraš (75 KS), slijedi mali 3-cilindrični turbobenzinac (90 KS), novi 1.3 TCe (115 KS) i dobro poznati dizelski 1.5 dCi u verzijama sa 75 i 95 KS.

Hyundai i10 – Krajem 2019. godine Hyundai će predstaviti novi i10 namijenjen europskim tržištima. Novi i10 imat će jednake dimenzije kao i aktuleni model, ali će u unutrašnjosti ponuditi više prostora.

Mercedes GLA – SUV izvedba A-klase preuzet će Widescreen kokpit iz najmanjeg Mercedesovog modela. Mercedes GlA imat će i novi infotainment sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Mercedes GLB – Prazninu između GLA i GLC klase, Mercedes će popuniti novim GLB-om. Automobil na bazi nove B-klase koštat će najmanje 65.000 KM.

Nissan Juke – Uspješni Nissanov crossover i u novoj generaciji zadržat će osebujan izgled prethodnika, a najveća tehnička novost bit će novi 3-cilindrični turbobenzinac. Top verziju i dalje će na sva četiri točka pokretati 1,6 litarski turbobenzinac (190 KS).

Opel Corsa – Očekivano, nova Corsa bit će postavljena na platformu koncerna PSA koju će dijeliti s Peugeotom 208. Umjesto Opelovih, Corsa će dobiti PureTech turbobenzinske motore i novi 1,5 litarski turbodizelaš.

Peugeot 208 – Premijera druge generacije Peugeota 208 očekuje se u martu na sajmu u Parizu. "Lice" je izvedeno po uzoru na novi Peugeot 508, dok će na polju tehnike novi Peugeot 208 biti drugi model koncerna na novoj CMP (Common Modular Platform) platformi (nakon DS 3 Crossbacka).  

Renault Clio – Petu generaciju Clia krasit će oštrije linije, a tehnička novost je 1,3 litarski 4-cilindrični turbobenzinac koji se ugrađuje i u novi Mercedes A-klase. U paleti motora bit će i mali 3-cilindrični turbobenzinac (95 KS), dobro poznati 1,5 litarski dizelaš

Seat Leon – Četvrta generacija španskog Golfa dobit će nekoliko centimetara u dužinu, agresivniji izgled, a zadržat će agilnost prethodnika. U ponudi će se ponovo naći sportska Cupra i prvi put hibridna verzija.

Škoda Kosmiq – Jedina dilema u vezi s najmanjim SUV-om u paleti Škode je ime modela. Dugo se baratalo s nazivom Polar, sada se spominje ime Kosmiq, a u Kini je model već debitirao kao Kamiq. Ostalo je poznato: Kompaktni SUV dužine 4,24 metara dijeli platformu i tehniku sa Seat Aronom i nedavno predstavljenim VW T-Crossom.

Škoda Octavia – Četvrta generacija Octavije zadržat će neviđenu ponudu prostora kao jedan od glavnih aduta. Ne samo to, prtljažnik nove generacije narast će na 590 litara u limuzinskoj, odnosno 620 litara u karavanskoj Combi izvedbi.

Toyota Supra – Nova generacija kultnog japanskog sportskog automobila nastala je u suradnji s BMW-om i dijeli mnoge komponente s modelom Z4. Top-motorizacija je 3-litarski redni 6-cilindraš snage 340 "konja".

Volvo XC20 – Najmanji Volvo SUV dijelit će platformu s modelima sestrinskog branda iz koncerna Lynk&Co. Pokretat će ga 3-cilindrični benzinski motori u kombinaciji s električnim pogonom.

VW Golf 8 – U dizajnu novog Golfa neće biti iznenađenja jer je ovaj model i dalje odgovoran za lavovski dio prodaje Volkswagena. U ponudi neće biti 3-vratna verzija jer Volkswagen želi racionalizirati model kako bi smanjio troškove proizvodnje. u paleti će se naći i električni e-Golf te plug-in hibrid GT-E.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije