Tel Aviv / Predstavljena Škoda Scala: "Češki Golf" prijeti najjačim igračima u klasi

06. 12. 2018. u 18:30:00 J. M.

Shares: 50

Glamuroznom promocijom u Tel Avivu, svjetskoj automobilskoj javnosti predstavljena je nova Škoda Scala. Automobil, koji je dobio ime nekadašnjeg derivata Zastave 101, zamišljen je kao nasljednik Škode Rapid u hatchback izvedbi Spaceback.

Scala je postavljena na MQB-A0 platformu koncerna Volkswagen, a u poređenju s trenutnom generacijom Rapid Spacebacka, novi model dobio je u dimenzijama. Dužina novajlije je 4362 mm (+ 58 mm), visina 1471 mm, širina 1793 mm, međuosovinski razmak narastao je za 47 mm (do 2649 mm).

scala_06.jpg - undefined

Foto: Škoda

Ponuda prostora je raskošna, naročito u prtljažniku koji će imati zapreminu od čak 467 litara, odnosno 1410 litara preklapanjem zadnjeg naslona. Česi najavljuju da će novi hatchback biti najprostorniji u klasi, čak će se moći porediti s većom Octavijom.

Dizajnerski, Scala prednjom rešetkom i LED farovima na "licu" pomalo podsjeća na novu generaciju Volvo modela, dok stražnjim dijelom dominira crni poklopac prtljažnika na kojem je slovima ispisano ime proizvođača (umjesto značke, kao dosad).

scala_05.jpg - undefined

Foto: Škoda

Scala se može pohvaliti virtuelnim kokpitom s individualnim prilagođavanjem kroz pet različitih postavki, te savremenim infotainment sistemom s 9,2 inčnim zaslonom (jeftinije verzije imaju ekrana dijagonale 6 ili 8 inča).

Škoda Scala je prvi model kompanije koja je dobio takozvani eSIM: Ne trebate posebnu SIM karticu ili vezu s pametnim telefonom za pristup Internetu.

scala_09.jpg - undefined

Foto: Škoda

Kupci mogu birati između pet motora – tri benzinca, jednog dizelaša i CNG verzije na prirodni gas (1.0 G-Tech sa 90 KS). Osnovna motorizacije je 3-cilindrični turbobenzinac 1.0 TSI (95 KS), spregnut s 5-stepenim manuelnim mjenjačem.

Jači benzinci – 1.0 TSI (115 KS) i 1.5 TSI (150 KS) – dolaze s 6-stepenim manuelnim ili opcionim 7-brzinskim DSG-om s dvostrukim kvačilom. Isti mjenjači ponuđeni su i uz jedini dostupni dizelaš – 1.6 TDI (115 KS) – koji ispunjava ekološke standarde Euro 6d-TEMP.

Opciono je dostupan sportski paket s adaptivnim amortizerima i 15 mm spuštenim ovjesom s mogućnošću podešavanja između dva načina vožnje - Normal i Sport.

scala_11.jpg - undefined

Foto: Škoda

Koristeći platformu MQB, Škoda Scala dobila je najnaprednije sigurnosne sisteme. Sistem za upozorenje frontalnog sudara s automatskim sistemom za kočenja pri "urbanim" brzinama uključen je u standardnu opremu svih verzija.

Takođe, sve verzije imaju sistem zadržavanja u traci. Uz nadoplatu na raspolaganju je adaptivni tempomat i nova verzija sistema za otkrivanje objekata u "mrtvim" uglovima.

Dolazak novog modela na tržište planiran je za početak naredne godine: U zapadnoj Europi barata se početnom cijenom od oko 16 hiljada eura, no kod nas će Scala vjerovano biti jeftinija.

 

NEMA KOMENTARA