Arteon: Volkswagenova umjetnička coupe-limuzina doživjela bh. premijeru

J. M.
Arteon: Volkswagenova umjetnička coupe-limuzina doživjela bh. premijeru
Promocijom u Sarajevu na bh. tržište je uveden Arteon, coupe-limuzina Volkswagena.

Riječ je o perjanici marke, automobilu koji treba zamijeniti dva dosadašnja Volkswagenova modela – Passat CC i Phaeton.

vw_arteon_rsa_003.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

VW Arteon se dimenzijama uklapa između CC-a i Phaetona: Dugačak je 4862 mm, visok svega 1450 mm, uz međuosovinski razmak od 2837 mm.

Već ime Arteon otkriva "umjetničke pretenzije" Volkswagena s novim modelom: Aerodinamičan profil, upečatljiv dizajn stražnjeg dijela, LED svjetla u vizuelno impresivnom obliku hromiranih krila…

vw_arteon_rsa_012.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Poznato s CC-a, ali uvijek elegantno: Bočni prozori bez okvira, klasično obilježje coupea.

U unutrašnjosti pažnju privlače kvalitetni materijali, ali i vrhunski infotainment sistem koji uključuje audio uređajem Composition Media s jednostavnim opsluživanjem zahvaljujući serijskim senzorima pokreta.

vw_arteon_rsa_014.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Ne treba ni spominjati raskošnu opremu i čitav niz vozačkih asistenata kao što su Park Assist (pomoć pri parkiranju), Emergency Assist (upravljanje u slučaju opasnosti), Lane Asssist (držanje u kolovoznoj traci), ACC održanja odstojanja…

U paleti motora nalaze se dva dizelaša i jedan benzinac, svi sa prisilnim punjenjem, spregnuti sa 7-stepenim DSG mjenjačem s dvostrukim kvačilom. Baznu verziju pokreće 2,0 litarski turbodizelaš koji snagu od 150 "konja" prenosi na prednje točkove.

vw_arteon_rsa_009.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Dva jača motora – benzinac 2.0 TSI (280 KS) i 2.0 TDI dizelaš (240 KS) – serijski su opremljeni 4Motion pogonom na sva četiri točka.

Postoje najave da će Arteon uskoro dobiti novi bazni motor – 1.5 TSI (150 KS) s opcijom isključenja dva cilindra te 2.0 TSI i 2.0 TDI u verzijama sa po 190 KS.

Ismir Omeragić, brand menadžer Volkswagena, najavio je da je Arteon prvi u nizu noviteta ove marke koji će u kratkom vremenu biti predstavljeni na bh. tržištu.

vw_arteon_rsa_002.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije