Alfa Romeo novim SUV-om izlazi na crtu BMW-u, Lotusu i Porscheu

1
Radiosarajevo.ba
Alfa Romeo novim SUV-om izlazi na crtu BMW-u, Lotusu i Porscheu
Foto: Alfa Romeo / Novi električni SUV bit će predstavljen 2027. godine

Alfa Romeo će 2027. godine predstaviti veliki električni SUV, koji bi trebalo da stoji nasuprot konkurentima kao što su BMW iX, Lotus Eletre, Porsche Cayenne nove generacije i obećanog novog modela kompanije Alpine.

Zauzimajući E-segment, ovaj SUV slijedit će zamjenu za Stelvio SUV u klasi niže, rekao je za Autocar generalni direktor Alfa Romea Jean-Philippe Imparato.

Bit će "viši" od prethodne ponude Alfe u E-segmentu, 166 limuzine 1998-2007, rekao je Imparato, dodajući da će ipak biti niži od tradicionalnih SUV vozila u ovom segmentu, kako bi se povećala aerodinamička efikasnost.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Novi SUV bit će zasnovan na istoj platformi STLA Large kao i sljedeća zamjena za Stelvio i Giulia modele. Ova platforma je dizajnirana da odgovara vrstama automobila koje nude Stellantisovi premium brendovi.

Alfa Romeo SUV

Bit će omogućeno ultra brzo punjenje baterije, tako da bi značajan dio dugog dometa novog Alfa SUV-a – do 800 kilometara – mogao da se napuni za manje od 30 minuta pomoću najmoćnijih punjača.

Ovaj automobil bit će dostupan u Evropi, ali su ključna tržišta ipak SAD i Kina, rekao je Imparato.

Dodao je da će SUV imati nivoe digitalne funkcionalnosti koji su konkurentni Tesli, zahvaljujući Stellantisovoj novoj STLA Brain elektronskoj arhitekturi, koja će omogućiti opciju vožnje bez upotrebe ruku, kao i daleko intuitivniji interfejs za informacije i zabavu od onog u aktuelnim Alfa modelima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije