Znate li kako je zbog jednog od najboljih modela, Mercedes upao u finansijske probleme?

4
Radiosarajevo.ba
Znate li kako je zbog jednog od najboljih modela, Mercedes upao u finansijske probleme?
FOTO: Facebook / Mercedes W123

Gigant u automobilskoj industriji, Mercedes, je 1980. godine zbog premale prodaje rezervnih dijelova za jedan od svojih najpopularnijih modela upao u finansijske probleme.

Mercedes-Benz W123 jedan je od najizdržljivijih i najboljih modela automobila ikad napravljenih. Za 'nepoderivi' automobili koji su nerijetko prelazili i preko 1 milion kilometara, vlasnici su imali samo riječi hvale.

Održavanje ovog modela je bilo jeftino, jer ga skoro i nije bilo, osim redovnih izmjena. Upravo je to bio jedan od najvećih problem ove linije.

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Mercedes je 80-ih godina upao u financijske probleme zbog premale prodaje rezervnih dijelova za W123. Naime, automobil je bio toliko izdržljiv da se dijelovi gotovo nikako nisu prodavali. Inače ovaj automobil je u prosjeku napravio 800.000 kilometara do pojave prvog većeg kvara i tako spada u red najizdržljivijih automobila ikada.

Prema mnogima W123 je bio najbolji i najprepoznatljiviji model Mercedesa. Zasnovan je na W116 S klasi. Njegov retro-futuristički dizajn je ostavio ogroman trag u pogledu na Mercedesove automobile.

Prepoznatljiv je po nevjerovatnoj izdržljivosti i sigurnosti. Dizelski 220 model i benzinski 250 su izbačeni iz proizvodnje, dok su svi ostali motori pojačani. W123 je postavio rekord od nevjerovatna 3 miliona prodanih jedinica. Također je kroz ovu seriju Mercedes predstavio Estate ili 'karavan' seriju svojih automobila.

W123 je prepoznat kao jedan od najpoznatijih taxi automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije