Znate li čemu služi ova mala rupa na zadnjim vratima automobila? Ima nevjerovatnu funkciju

0
Radiosarajevo.ba
Znate li čemu služi ova mala rupa na zadnjim vratima automobila? Ima nevjerovatnu funkciju
Foto: YouTube / Sigurnosna brava za djecu

Unutrašnji dio zadnjih vrata automobila skoro se nikad ne vidi jer su vrata većinu vremena zatvorena, ali na tom mjestu smještena je važna funkcija koja vam može biti od velike pomoći, posebno ako vozite djecu u automobilu.

Ako imate automobil s petero vrata, možda ćete pronaći malu rupu na zadnjim vratima s važnom sigurnosnom funkcijom. Za aktivaciju vam je potreban samo ključ automobila.

Iznad rupe možete vidjeti simbol djeteta, jer se radi o sigurnosti djece koja neće moći sama otvoriti vrata vozila. Funkcija se može aktivirati umetanjem i okretanjem ključa automobila u rupi.

Osman Lindov: Kamen temeljac za Koridor Vc položen 1997., godišnje otvaramo po 5 km, ovo nije uspjeh

Osman Lindov: Kamen temeljac za Koridor Vc položen 1997., godišnje otvaramo po 5 km, ovo nije uspjeh

Za ponovno deaktiviranje jednostavno ponovno okrenite ključ na drugu stranu.

Roditelji koji nikada prije nisu koristili "dječju bravu" možda ni ne znaju za ovu skrivenu funkciju – mnogi umjesto toga jednostavno koriste sistem srednjeg zaključavanja, koji se često može aktivirati prekidačem u automobilu. Ali, to nije ista zaštita.

Prava sigurnosna brava za djecu u potpunosti sprječava otvaranje iznutra, a vrata automobila mogu se otvoriti samo vani.

Ali, centralno zaključavanje znači da otvaranje izvana više nije moguće, ali se vrata često mogu otvoriti unutra povlačenjem ručke dva puta - zbog čega nema dovoljno zaštite za djecu.

Mnogi proizvođači automobila nude sigurnosne brave za djecu direktno kroz otvor na unutrašnjoj strani vrata automobila. Za sisteme bez ključa, gdje nema fizičkog ključa, možda ćete morati elektronički uključiti dječju bravu putem menija na vozilu, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije