Živjela inflacija: Kakav automobil može kupiti Rus za prosječnu godišnju plaću

Radiosarajevo.ba
Živjela inflacija: Kakav automobil može kupiti Rus za prosječnu godišnju plaću
/ Foto: Lada
Ruski zvaničnici "obradovali" su javnost podatkom da, uprkos krizi i sankcijama, prosječna plaća u ovoj zemlji raste.

Tako je zaposleni Rus u februaru 2016. prosječno zarađivao 33.870 rubalja (skoro 900 maraka), što je osam procenata više nego u istom mjesecu prošle godine.

Više zarade prati inflacija i rast cijena pa su, recimo, automobili poskupjeli 30 procenata u odnosu na period prije krize.

Ipak, ruski građani s prosječnom platom mogu sebi priuštiti sasvim pristojan automobil koji mogu zaraditi za 12 mjeseci.

Kada se na kraju godine plati porez na dohodak, ispada da Rus u prosjeku godišnje zaradi 353.602 rubalja ili 9.327 KM. Kakav automobil može kupiti za taj novac?

Ravon Matiz - 8.280 KM

Cijenom od 314 hiljada rubalja (8.280 KM) najjeftiniji model na tržištu je Ravon Matiz, mali automobil koji se proizvodi u Uzbekistanu a identičan je nama dobro poznatoj staroj generaciji Daewoo/Chevrolet Matiza.

Iako jeftin, jedva da vrijedi tog novca jer se radi o zastarjeloj tehnologiji, slabom motoru (800-kubični 3-cilindraš s 51 KS), skoro nikakvoj opremi (nema klimu, ABS, zračne jastuke, čak ni servo upravljač).

Lada Granta - 8.280 KM

Za iste novce može se kupiti i bazna verzija Lade Grante, istina tek kada se iskoristi maksimalni popust od oko 1.370 maraka (bonus za recikliranje starog automobila i program Lada finansiranja).

Sa ili bez maksimalnog popusta, izuzetno povoljna cijena za sasvim solidnu limuzinu dužine 4,26 metara, s ogromnim prtljažnikom zapremine 520 litara.

Baznu verziju Grante pokreće 1,6 litarski benzinac snage 87 konja, dok osnovna oprema uključuje ABS, zračni jastuk za vozača, servo upravljač, elektropodizače prednjih stakala…

Lada Priora - 9.470 KM

U istom cjenovnom razredu nalazi se i jednako motorizirana Lada Priora (9.470 KM) koja je na papiru klasa iznad Grante, međutim, osim devet dodatnih centimetara u dužini, ne nudi ništa više od mlađe sestre.

Priora ima manji prtljažnik, stariju tehniku, vrlo brzo se očekuje prestanak proizvodnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije