Zašto ovaj BMW Z1 na satu ima 999.997 kilometara, ali zapravo nije uopće vožen?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto ovaj BMW Z1 na satu ima 999.997 kilometara, ali zapravo nije uopće vožen?
Foto: RM Sotheby's / Zapanjujući Z1 iz 1990. godine

Pronaći primjerak modernog klasika u stanju kao što je ovaj BMW Z1 je za neke ostvarenje sna.

Ako je riječ o primjerku koji nikad nije bio vožen s 0 kilometara, tada je to pravo "bingo".

Zvuči ludo, ali to je zapravo ono što stoji u opisu aukcijske kuća RM Sotheby‘s za ovaj zapanjujući Z1 iz 1990. godine lakiran u Toprot crvenu boju. Brojač pokazuje 999.997 kilometra, zbog čega biste, bez da ste vidjeli u kakvom je stanju automobil, mogli pomisliti da ga je netko trideset godina koristio kao taksi, bez da je uzeo "dan godišnjeg".

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Pogledajte dorađeni BMW M3 Touring: Oduševljava snagom i ljepotom

Pogledajte dorađeni BMW M3 Touring: Oduševljava snagom i ljepotom

Međutim, istina je drugačija - postavljanje brojača kilometara ispod nule bila prilično uobičajena praksa koju je BMW provodio kako bi nadoknadio kilometražu nakupljenu tokom isporuke vozila. Jednostavno rečeno, automobil se, prije nego što je došao u ruke vlasnika, vozio uokolo, utovarivao na razne transportere. BMW je htio da automobil ima 0 kilometra kada je isporučen.

Osim što se to u ovom slučaju nije dogodilo. Prvi vlasnik ovog automobila, danski vozač utrke 24 sata Le Mansa Jens Winther, preuzeo je isporuku u februaru 1990. i potom spremio automobil u svoju ličnu kolekciju uz M1 sa središnje-smještenim motorom.

Winther je imao automobil do 2014. godine, ali je njegov novi vlasnik također odlučio ne voziti ga, tako da je kilometraža još uvijek "negativna".

Gotovo jednako nevjerojatna kao i kilometraža ovog Z1 je činjenica da je prodan za samo 86.250 eura, što zvuči jeftino. BMW je napravio samo 8.000 jedinica između marta 1989. i juna 1991., i jednostavno ne vjerujemo da ih postoji mnogo u stanju kao ovaj, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije