Xiaomi ide korak dalje: Predstavljaju prvi električni automobil SU7

0
Radiosarajevo.ba
Xiaomi ide korak dalje: Predstavljaju prvi električni automobil SU7
Foto: X / Automobil Xiaomi SU7

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi je u četvrtak, 28. decembra,  predstavio svoje prvo električno vozilo, nazvano SU7, te odmah najavio ambiciju postati jednim od pet najvećih svjetskih proizvođača automobila.

SU7 je dugoočekivani model, a očekuje se da će maksimalno iskoristiti zajednički operativni sistem s popularnim telefonima kompanije.

Ipak, automobil ima svoj debi u vrijeme kada se najveće svjetsko tržište automobila bori s prevelikim proizvodnim kapacitetima i usporavanjem potražnje koji su potaknuli veliki rat cijenama.

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

"Naporno radeći u sljedećih 15 do 20 godina, postat ćemo jedan od pet najvećih svjetskih proizvođača automobila, nastojeći podići cjelokupnu kinesku automobilsku industriju", rekao je izvršni direktor Lei Jun na predstavljanju modela SU7, piše Jutarnji list.

Oznaka "SU" u imenu modela znači "Speed Ultra", čime Xiaomi najavljuje da će automobil zaista biti "električna zvijer". Ovaj model navodno nema za cilj napad na određene konkurente, a Lei je kazao da je nakon detaljnog istraživanja dizajniran tako da ispuni različite želje kupaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije