Traže vozače: Snimi prekršaj na cesti i zaradi!

Radiosarajevo.ba
Traže vozače: Snimi prekršaj na cesti i zaradi!
Foto: VOA / Privatnici obavljaju kontrole

U Francuskoj već dvije godine radarske kontrole na cestama obavljaju privatnici. Privatne firme, kao što su Geos ili Mobiom, imaju vozila s ugrađenim radarima, a njihovi vozači umjesto policije nadziru promet i snimaju one koji voze prebrzo. Podaci se potom šalju policiji, a ona vozačima u prekršaju izdaje kazne, prenosi HAK revija.

Vozači vozila s radarima ne smiju zaustavljati vozače u prekršajima nego ih samo snimaju. Policiji je taj posao bio preskup, a privatnici uživaju u njemu – rade po 24 sata i zarađuju. Precizirano je na kojim cestama mogu raditi, a firme koje se time bave konstantno traže nove zaposlenike.

U Mobiomu, naprimjer, mjesečna neto plaća je 1.400 eura, a radno vrijeme je šest sati dnevno (u igri su i noćne smjene) – uključeni su i praznici i vikendi. Od 2020. godine Mobiom će na cestama u Normandiji imati 26 zaposlenika u pet automobila opremljenima radarima.

Nisu svi Francuzi oduševljeni time. Smatraju da su vozači koji "otkucavaju" ostale u saobraćaju" prodali dušu vragu za nekoliko eura".  Drugi, pak, pozdravljaju firme koje stvaraju nova radna mjesta i policiji olakšavaju posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije