Volkswagen ukidanjem 30.000 radnih mjesta povećava profitabilnost

Anadolija
Volkswagen ukidanjem 30.000 radnih mjesta povećava profitabilnost
Proizvođač automobila Volkswagen objavio je da će ukinuti 30.000 radnih mjesta, od čega njih 23.000 u Njemačkoj, kako bi smanjio troškove i poboljšao profitabilnost.

Njemački automobilski gigant na ovaj način pokušava da se oporavi od prošlogodišnjeg skandala koji je izbio nakon što je utvrđeno da su vozila sa dizel motorima imala softver koji je varao na testovima emisionih gasova.

Predstavnici kompanije su istakli da će ukidanjem radnih mjesta do 2020. godine uštedjeti 3,7 milijardi eura.

Volkswagen je pristao na dogovor sa vlastima Sjedinjenih Američkih Država i vlasnicima oko 500.000 njihovih vozila sa spornim softverom u ovoj zemlji da im isplati oko 15 milijardi dolara (oko 14,14 milijardi eura) odštete. Širom svijeta ima oko 11 miliona dizel vozila koja su opremljena softverom koji smanjuje emisiju štetnih gasova tokom testiranja.

Iz Volkswagena su naglasili da je cilj smanjiti nepotrebne troškove i investicije, te novac prebaciti na ulaganje u razvoj eletkričnih vozila i na usluge kao što su dijeljenje auta (car-sharing) ili dijeljenje vožnje (ride-sharing).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije