Volkswagen objavio plan ukidanja radnih mjesta

0
Radiosarajevo.ba
Volkswagen objavio plan ukidanja radnih mjesta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Njemački proizvođač automobila Volkswagen planira ukinuti do 4.000 radnih mjesta u svojim pogonima u Njemačkoj nudeći prijevremenu ili djelomičnu mirovinu starijim zaposlenima, što bi moglo koštati nekoliko stotina miliona eura, izjavili su izvori iz kompanije.

Volkswagen je naveo da je postigao dogovor s radničkim vijećem za djelomično penzionisanje rođenih 1964. godine, dok je rođenima između 1956. i 1960. ponudio prijevremenu penziju. Kompanija je navela da očekuje da će se 900 radnika odlučiti za prijevremenu penziju, dok bi manji broj mogao da izabere djelomičnu pemziju, ne precizarajući tačnu brojku.

Dva izvora iz kompanije rekli su britanskoj novinskoj agenciji da će 3.000 – 4.000 radnih mjesta biti ukinuto u okviru programa koji će se primjenjivati na šest njemačkih pogona Volkswagena, koji sada zapošljavaju oko 120.000 ljudi. Volkswagen je odbio reći koliko će ih to koštati. Jedan izvor je procijenio da je riječ o blizu 500 miliona eura, javlja SEEbiz. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije