U Londonu će autobuse pokretati gorivo napravljeno od kafe

Radiosarajevo.ba
U Londonu će autobuse pokretati gorivo napravljeno od kafe
Naftna kompanija Shell odlučila je iskoristiti otpad koji moderni gradovi svakodnevno proizvode u ogromnim količinama kako bi iz njega izradila bio-gorivo.

To nije ništa novo u svijetu energetike, ali vrsta otpada koji će se uskoro početi koristiti u Londonu jeste.

Shell je, naime, u suradnji s kompanijom Bio-Bean uspio proizvesti bio-gorivo iz otpada koji nastaje pripremom najpopularnijeg toplog napitka na svijetu – kafe. Samo u Londonu godišnje se proizvede oko 200.000 tona ovakvog otpada.

Stanovnici i posjetitelji Londona, naime, dnevno popiju čak 20 miliona šoljica kafe.

Kada bi se sav talog mljevenih zrna nastao tim putem reciklirao u gorivo, bilo bi to dovoljno za pokretanje trećine cjelokupnog londonskog javnog prijevoza.

Shell i Bio-Bean za sada koriste tek maleni dio otpadne kafe prikupljene iz kafića i tvornica instant kafe, a do sada su proizveli dovoljno goriva za pokretanje jednog autobusa kroz godinu dana, piše Bug.hr.

No, njihovi su proizvodni kapaciteti mnogo veći. Trenutno mogu preraditi oko 50.000 tona otpadne kafe na godinu. Napomenimo i da ekstrakt dobiven na ovaj način čini oko 20 posto konačne količine proizvedenog goriva, a drugih 80 posto otpada na klasični biodizel.

Ova se tehnologija izvrsno uklapa u planove Londona da već sljedeće godine sve manje gradske autobuse učine ekološkima (bez emisije štetnih plinova), te da do 2050. godine cijeli javni prijevoz u tom gradu prijeđe na sustav s nula emisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije