Stručnjak pojasnio: "Očistite ovaj dio na automobilu i znatno ćete uštedjeti gorivo"

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak pojasnio: "Očistite ovaj dio na automobilu i znatno ćete uštedjeti gorivo"
Foto: Prtscr / Youtube / Pranje automobila

Ian Wilson, generalni direktor osiguravajuće kuće, objasnio je kako jednostavno održavanje automobila dovodi do značajne uštede na gorivu. Kaže kako nakupljanje prljavštine na karoseriji vozila može utjecati na aerodinamiku.

Čišći model će lakše 'kliziti kroz zrak', što znači da automobili ne moraju toliko raditi na snazi i stoga će trošiti manje goriva.

Ostali savjeti poput hipermilinga, načina vožnje kojom se štedi gorivo, zatvaranja prozora i isključivanja klima uređaja vjerovatno će dovesti do dodatne uštede.

U znak solidarnosti s žrtvama: Učenici Bošnjačke gimnazije u Sarajevu u školu došli odjeveni u crno

U znak solidarnosti s žrtvama: Učenici Bošnjačke gimnazije u Sarajevu u školu došli odjeveni u crno

Međutim, ovaj savjet o čistoći, kada se koristi u paketu s ostalim savjetima za uštedu značajno može utjecati na budžet. "To je zato što čistoća automobila utječe na njegovu aerodinamičnost. Malo ili nimalo krhotina na vašem automobilu znači da će vožnja biti puno učinkovitija", rekao je Wilson, a prenosi Express.

Onečišćenja mogu ući u motor

Iz praonice automobila Tommy's Express također upozoravaju kako se prljavština može nakupiti i dramatično utjecati na aerodinamiku automobila. "Kako se prljavština nakuplja na automobilu tijekom vremena, hrapave površine uzrokuju da vozilo postane manje aerodinamično, čime se smanjuju brzine. Čišćenje vozila olakšava protok zraka preko površina, što omogućuje kvalitetniju vožnju i manju potrošnju goriva."

Međutim, otpor zraka nije jedini razlog zašto bi vozači trebali razmotriti češće čišćenje vozila. Dijelovi filtera zraka mogu se začepiti tijekom vremena što može imati veliki utjecaj na performanse automobila. "Začepljeni protok zraka može utjecati na performanse motora što će onda imati utjecaj i na učinkovitost potrošnje goriva."

Stručnjaci su objasnili da prljavi filtar zraka obično izgleda sivo, prašnjavo ili tamnije nego inače. S vremenom će više onečišćenja ući u motor, a to može povećati trošenje cilindara, klipova i ležajeva. Vozači će tada najvjerojatnije uočiti da motor ima manje snage, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije