Riješena saobraćajna "misterija" prednosti na raskrsnici

H. D.
Riješena saobraćajna "misterija" prednosti na raskrsnici
Sjećate li saobraćajne situacije i haotične raskrsnice oko koje se niko nije mogao složiti?

Sudeći prema rezultatima testa objavljenog na našem portalu, 34 posto ljudi misli da prednost ima zeleni automobil, nakon kojeg slijedi crveni pa plavi.

Isti postotak smatra i da prvi treba proći crveni automobil, potom plavi pa zeleni.

Evo i potpunih rezultata testa.

prednost-rezultati.jpg - Riješena

Kako bismo razriješili ovu vozačku "misteriju", kontaktirali smo autoškolu LifeLine.

Njihov stručnjak, diplomirani inžinjer saobraćaja Džemal Tinjak, ljubazno nam je objasnio ko, ustvari, ima prednost na ovoj raskrsnici i zbog čega.

Na osnovu trenutno važećeg Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, u poglavlju, III. Pravila saobraćaja, dio koji obrazlaže 6. Prvenstvo prolaza, u svom Članu 49, kaže: 

Stav:

(1)   Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

Činjenično je sa slike da svako vozilo ima po jedno vozilo koje mu dolazi sa desne strane, crvenom je zeleno vozilo s desne strane, zeleni skreće pa mu je plavo vozilo s desne strane, a plavom je crveno vozilo s desne strane. 

Stav:

(2)   Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drukčije određeno. 

Činjenično je da vozač zelenog automobila koji skreće mora propustiti plavi automobil koji dolazi iz suprotnog smjera i zadržava pravac kretanja, a potom se razmatraju samo crveni automobil i plavi automobil gdje iz ranije konstatacije, crveni automobil ugrožava desnu stranu plavom automobilu.

Stoga Tinjak za Radiosarajevo.ba kaže da je potpuno jasno ko ima prednost na ovoj raskrsnici.

"Prvo će proći crveno vozilo, koje ima prednost u odnosu na plavo vozilo shodno stavu (1) člana 49. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a potom plavo vozilo koje prednost u odnosu na zeleno vozilo shodno stavu (2) člana 49. istog zakona", razjasnio je Tinjak.

Tinjak je dodao i da javnost ima podijeljeno mišljenje, ali ne i znanje te pozvao sve da se upišu u autoškolu LifeLine.

Da li ste pogodili?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije